George Stanson: «Fermierii mici și medii rămân nucleul agriculturii și în următorii 10 ani»

Fondurile europene și buna implementare a unui program de achiziție de utilaje pot face ca agricultura românească să devină cu adevărat competitivă. George Stanson, Business Manager al companiei Case IH&Steyr Balkan România, Bulgaria, Serbia, Croația consideră că anul 2016 este unul decisiv având în vedere noua Politică Agricolă Comună, iar România nu trebuie să piardă startul.

 

Capital: La ce valoare se ridică piața utilajelor agricole din România în prezent? Cum este aceasta față de 2014 sau 2013?

 

George Stanson: În 2015, piața utilajelor agricole în România a fost de aproximativ 292 milioane de euro, conform datelor Federației Germane de Inginerie VDMA. De aici se poate observa o scădere de 9% față de anul anterior, motivul principal fiind tranziția dintre PAC 2008-2013 (Politica Agricolă Comună- n.r.) și noua PAC 2014-2021.

Capital: Cum arată piața din România față de alte țări europene?

George Stanson: În 2015, România a cumpărat aproximativ 1.900 tractoare noi, de origine vest-europeană. Prin comparație, Bulgaria a achiziționat numai 1.000 de tractoare noi, Polonia a avut o piață totală de aproximativ 13.500 tractoare noi cumpărate de către fermieri în 2015, în timp ce Germania a cumpărat în jur de 26.000 tractoare noi, iar Franta aproximativ 29.000 tractoare noi. Comentariile sunt de prisos. 

Capital: Ce cota de piață dețineți? Și cum au evoluat vânzările anul trecut comparativ cu 2014?

George Stanson: Ținând cont de faptul că am responsabilitate pentru întreaga regiune a Europei de Est, vă pot spune că am înregistrat la finele anului trecut o cotă de piață de aproximativ 18% pe întreaga regiune, consemând o creștere de două puncte procentuale față de anul 2014.

Capital: Pentru ce tipuri de utilaje ați înregistrat cea mai mare cerere?

George Stanson: Case IH și Titan Machinery sunt definite prin afinitatea cu fermieri care își doresc mai mult. Astfel, cele mai de succes modele de tractoare din gama Case IH sunt cele cu peste 250 cai putere. Un plus aferent avem la tractoarele șenilate Quadtrac, care dezvoltă o putere nominală de peste 600 CP. Piața din România, în momentul actual, se stabilizează din ce în ce mai mult pe tractoare de putere medie. În special, datorită faptului că mulți fermieri mici devin medii, și ca rezultat nevoia de cai putere în fermă crește direct proporțional cu nevoia de dezvoltare globală a fermei.

Capital: Care a fost cel mai scump utilaj vândut în România?

George Stanson: Modelul Quadtrac 620, la care prețul este de peste 300.000 de euro.

Capital: Care este cea mai folosită practică de achiziționare a utilajelor: credit, leasing sau cash?
George Stanson: Multe din utilajele agricole se achiziționează prin leasing, dar sunt și situații în care un credit poate fi definitoriu, în funcție de standardul de bonitate bancară al cumpărătorului.

Capital: În ce măsură sunt achiziționate utilaje agricole cu ajutorul banilor europeni?

George Stanson: Anul 2016 o să fie „ora exactă“, în ceea ce privește tranziția de la PAC 2008-2013 către noua PAC 2014-2021. Semnalele generale relevă faptul că noua structura politică a României a înțeles bine că o simplificare a aplicarii pentru fonduri europene, dar în special viteza de evaluare și aprobare a cererii fermierului, vor însemna enorm în puterea finală de absorbție a României la finalul PAC 2014-2021. Semnele preliminare sunt bune. Este doar nevoie de o implementare coerentă!

Capital: Cum a evoluat anul trecut cifra de afaceri a companiei?

George Stanson: În Europa de Est/Balkans, am înregistrat o cifră totală de afaceri în anul 2015 de aproximativ 60 de milioane de euro, în creștere cu aproape 15% față de anul prececent. Contribuții importante la obținerea acestui rezultat au avut-o performanțele deosebite alte Titan Machinery Romania și Titan Machinery Serbia. Despre subsidiara din Serbia trebuie să vă menționez faptul că în 2014 a fost official liderul de piață!

Capital: Ce estimări aveți pentru acest an din punct de vedere al vânzărilor?

George Stanson: 2016 va fi un an hotărâtor pentru multe dintre firmele de anvergură mondială pe piața utilajelor agricole, în special datorită faptului că este primul an major în implementarrea noilor standarde legate de Politica Agricolă Comună 2014-2021.

Capital: Care este cel mai ieftin utilaj agricol pe care îl aveți la vânzare? Dar cel mai scump?

George Stanson: Portofoliul Case IH de astăzi cuprinde utilaje agricole între 30.000 și 350.000 de euro.

Capital: Care este profilul celui care achiziționează utilaje agricole comercializate de către compania dumneavoastră?

George Stanson: Case IH a avut, de-a lungul anilor, un rol hotărâtor în ceea ce privește evoluția fermierului profesionist: „cel care își doreste mai mult“. Vă menționez faptul că în zona Balcanilor, focus-ul s-a schimbat mult către fermierul mic și mediu. Aceștia vor reprezenta, în următorii 10-20 de ani, coloana vertebrală a agriculturii din România.

Capital: Ce impact credeți va avea asupra pieței relansarea unui program de tipul Primul Tractor?

George Stanson: Am luat recent la cunoștință despre așa numitul program „Primul Utilaj“. Va fi de succes, cu condiția să fie implementat în mod obiectiv, și în special orientat către dezvoltarea fermierului mic și mediu, care prin înlocuirea tractorului din curte, mai vechi de 10 ani, va găsi o cale de dezvoltare prin valoare adaugată propriei ferme.
În mod normal, dacă un astfel de program ar fi implementat în mod eficient și obiectiv, ar trebui să aibă o influență de minim 10%-15% creștere a pieței, în special, prin înlocuirea acelor tractoare care sunt casate de foarte mult timp, dar care până astăzi nu au fost posibil de înlocuit, în lipsa unui program coerent.

Sursa: capital.ro