Parlamentul European a adoptat, recent, bugetul pe anul următor. Deşi construcţia europeană este vizibil marcată de Brexit, influenţa tot mai mare a Federaţiei Ruse sau relaţia cu noul preşedinte american, formula financiară pare a fi în continuare una de succes. Aşteptând să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, România stă la adăpostul reglementărilor fiscale aferente exerciţiului financiar 2014-2020.
Pe lângă importanţa evidentă a structurii bugetului Uniunii Europene în 2018, votul din Parlamentul European a adus şi un moment extrem de important pentru ţara noastră. Bugetul a fost negociat, pentru prima oară, de un europarlamentar român. Siegfried Mureşan, care este încă din 2015 purtător de cuvânt al PPE (Partidul Popular European), a fost numit raportor general pe toată procedura bugetară.
Ce înseamnă, însă, să fii raportor general pe tot bugetul UE? „Funcţia presupune coordonarea întregului proces legislativ în cadrul Parlamentului European - tu eşti parlamentarul care elaborează actele legislative şi trebuie să te consulţi cu ceilalţi parlamentari, să ai majoritate; reprezinţi Parlamentul European în negocierile interinstituţionale cu Consiliul şi Comisia Europeană”, explică europarlamentarul de 36 de ani.
Citește mai multe pe BusinessMagazin