Investitii bune, investitii riscante. Unde sa (nu) iti plasezi banii in 2013

Investitii bune, investitii riscante. Unde sa (nu) iti plasezi banii in 2013

2013 se anunta plin de provocari, in urma schimbarilor din domeniul fiscal si a incercarilor de redresare a economiei. Pentru investitori, poate fi un an al castigurilor importante, sau dimpotriva, al unor pierderi descurajante. Depinde cat de bine vor fi alese plasamentele.

“Un investitor poate alege dintre diferitele optiuni disponibile in functie de profilul de risc, obiectivele sale privind randamentul si, foarte important, in functie de propriul stil de management”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Tadeusz Kuropatwinski, general manager XTB Romania.

Conform acestuia, plasarea banilor intr-un depozit bancar sau intr-un fond mutual de investitii este, in general, o strategie pasiva prin care, dupa o prima filtrare, optiunea probabil ca va ramane neschimbata pentru cateva luni.

La randul sau, Victor Safta, director general Noble Securities Romania, a subliniat ca investitorii romani au la dispozitie o multitudine de instrumente financiare, prin intermediul caselor de brokeraj prezente in Romania.

El a adaugat ca majoritatea platformelor de tranzactionare pe care le ofera casel de brokeraj includ CFD-uri (Contracte pentru Diferenta), care aduc la indemana investitorilor posibilitatea de a profita de orice miscare a pietei, in orice sens se petrece aceasta pentru activele suport (de obicei perechi valutare, marfuri, actiuni din intreaga lume sau indici bursieri de pretutindeni).

Astfel, prin aceasta deschidere putem vorbi despre investii profitabile urmarind orice domeniu de activitate si indiferent in ce directie se misca acea piata: singurele aspecte care conteaza sunt educatia si informatia in domeniu, astfel incat pozitiile deschise sa fie in acelasi sens cu cel in care va evolua activul respectiv”, a spus Victor Safta.

Totodata, Tadeusz Kuropatwinski a mentionat ca alegerea unei combinatii de instrumente cu risc scazut si a unor fonduri mutuale cu risc mediu, asezonata cu actiuni care urmeaza trendul pietei sau cu fonduri mutuale pe indici mai riscante poate fi cea mai buna optiune de investitii in 2013.

“Pe de alta parte, persoanele cu un stil mai activ pot alege sa isi investeasca fondurile in ele insele. Fie ca doresc dinamismul crescut de pe pietele valutare sau prefera sa urmeze tendintele mai mari/durabile/largi de pe pietele de marfuri, investitorii pot obtine castiguri mai ridicate in cazul in care iau decizii educate”, a adaugat seful XTB Romania.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste volatilitatea, este posibil ca perechile valutare care includ yen-ul sa inregistreze miscari ample anul acesta. Acelasi lucru s-ar putea intampla cu petrolul si cu indicii bursieri.

Recent, Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania, a declarat ca depozitele bancare pot fi atractive pentru cei care vor liniste in 2013, insa plasamentele in actiuni, la momentul oportun, pot aduce din nou randamente sporite.

Anul 2013 se prefigureaza chiar mai dinamic decat 2012Claudiu Cazacu, XTB

“Actiunile, atat cele locale cat si cele internationale, pot aduce din nou randamente superioare depozitelor bancare. Piata de la Bucuresti, impreuna cu pietele emergente in general si cu cele din Europa de Sud, pot inregistra perioade atractive anul acesta”,a mai spus analistul.

Anul 2013 va semana, din multe puncte de vedere, cu 2012, estimeaza analistii economici. La fel ca anul trecut, statele lumii vor da drumul la tiparnite, in tentativa de a-si acoperi deficitele, de a-si ieftini datoriile uriase si de a stimula consumul, astfel ca pentru investitori, colacul de salvare se anunta a fi, si in 2013, cel deja devenit clasic - investitiile in metale pretioase.

Astfel, o investitie care poate fi luata in calcul este aurul.

Pretul aurului este in crestere de 12 ani, cea mai lunga perioada de apreciere din ultimii 90 de ani, marii investitori, de la George Soros la John Paulson, acumuland detineri record. Potrivit analistilor citati de DailyBusiness.ro, cotatiile internationale ale aurului vor ajunge, in ultimele trei luni din 2013, la o medie de 1.925 dolari pe uncie (aproximativ 62 dolari pe gram).

“Vedem aurul ca adapost de prostia politicienilor. In aceasta perioada este bine sa-ti asiguri ceva protectie in portofolii prin detinerea unui activ material, precum aurul”, declara la finele anului trecut Michael Mullaney, director de investitii la Fiduciary Trust.

Investitii mai riscante

“Romanii ar trebui sa fie prudenti in privinta investitiilor emotionale, cum ar fi alegerea de a plasa o mare parte din fondurile lor intr-un fond de actiuni, sau chiar direct la bursa, dupa o perioada de performanta ridicata, atunci cand este posibila o corectie”, a aratat Tadeusz Kuropatwinski, general manager XTB Romania.

“De asemenea, trebuie sa fie foarte atenti cu cine aleg sa investeasca si sa se informeze cu privire la compania de brokeraj prin care intentioneaza sa isi realizeze tranzactiile, mai ales in cazul in care au in plan sa acceseze piata globala”, a adaugat acesta.

Kuropatwinski a subliniat ca investitorii ar trebui sa verifice daca acea companie de brokeraj cu care vor sa colaboreze are o prezenta si o reputatie solide si daca este supusa supravegherii institutiilor europene de reglementare.

“Cum 2013 aduce provocari majore, intre care masurile fiscale ce trebuie adoptate in SUA, redresarea economiei europene si riscurile care pandesc China, e important ca investitorii sa aiba rabdarea de a alege momentul potrivit. Fluctuatiile din pietele de capital pot fi semnificative si pot genera momente cand evaluarile devin mult prea pesimiste, oportunitati pe care investitorul iscusit le poate transforma in randamente remarcabile”, a spus Claudiu Cazacu.

Informatiile prezentate reprezinta opinii si nu sunt recomandari de investitii.