Marile companii petroliere vor reduce investiţiile şi în 2016

Marile companii producătoare de petrol şi gaze naturale petroliere se confruntă cu cea mai lungă perioadă de reducere a investiţiilor din ultimele decenii, în condiţiile în care preţul barilului de petrol se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, însă ar urma să împrumute mai mult pentru a putea păstra nivelul dividendelor cerute de investitori, informează Reuters.

 

Potrivit firmei norvegiene de consultanţă Rystad Energy, investiţiile globale în petrol şi gaze naturale ar urma să coboare în 2016 la 522 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, după ce, în 2015, au înregistrat un declin de 22% până la 595 miliarde de dolari. 

'Va fi pentru prima dată, după scăderea cotaţiei ţiţeiului din 1986, când vom avea doi ani consecutivi de declin al investiţiilor', a declarat vicepreşedintele Rystad Energy, Bjoernar Tonhaugen. 

Companiile americane Chevron şi ConocoPhillips au anunţat deja că au de gând să reducă bugetele de investiţii pentru 2016 cu un sfert, iar grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a informat, la rândul său, că va reduce cheltuielile cu alte cinci miliarde de dolari, dacă propunerea sa de a prelua rivalul BG Group va fi aprobată. 

Cu toate acestea, având în vedere că în sectorul petrolului şi al gazelor naturale raportul datorii/acţiuni este unul relativ redus, de aproximativ 20%, analiştii sunt de părere că firmele vor contracta mai multe credite pentru a putea acoperi scăderea veniturilor şi menţine nivelul dividendelor plătite investitorilor. De exemplu, Shell nu a redus nivelul dividendelor din 1945, iar echipa managerială nu vrea să rupă această tradiţie de teamă că investitorii se vor îndrepta în altă parte. 

De asemenea, companiile din industria petrolieră vor încerca să scadă costurile prin diminuarea amplorii proiectelor, renegocierea contractelor cu furnizorii şi utilizarea unor tehnologii mai puţin complexe. 
'Companiilor vor să-şi reducă gama de activităţi şi să se concentreze pe cele care oferă cele mai mari randamente', este de părere Brendan Warn, analist la BMO Capital Markets. 

Pe lângă reducerea cheltuielilor prin anularea sau întârzierea unor proiecte, marile companii petroliere vor profita de scăderea costurilor, în condiţiile în care contractorii vor fi de acord cu noi reduceri de preţuri. De exemplu, costul anual al închirierii unei nave de foraj a scăzut la o medie de 332.000 de dolari în 2015, de la 405.000 de dolari în 2014, potrivit Rigzone. 

Însă, prin diminuarea numărului de noi proiecte şi a lucrărilor de mentenanţă, companiile petroliere îşi pun în pericol viitorul, deoarece nu vor putea să profite de eventuala revenire a preţului la petrol. O posibilă soluţie ar fi achiziţionarea unor rivali, care se află într-o situaţie financiară mai slabă.

 

'În a doua jumătate a lui 2016, dacă vom vedea o stabilizare a preţului la petrol, mă aştept ca firmele să fie interesate de înlocuirea rezervelor prin achiziţii', a apreciat Brendan Warn. 

AGERPRES

Sursa: capital.ro