Fenomenul insolventei a ajuns in 2013 sa afecteze tot mai multe companii mari din Romania, dupa precedentul cu Hidroelectrica din 2012. Vezi care au fost cele mai rasunatoare insolvente ale anului si ce implicatii au acestea.
Companii din domeniul constructiilor si imobiliarelor au continuat si in 2013 sa ingroase randurile firmelor in insolventa. Acestora li s-au alaturat mai nou combinate din industra grea si, in premiera pentru Romania, o unitate administrativ teritoriala: primaria Aninoasa.
Orasul care platea 1.500 lei/zi penalitati catre BCR
In aceasta vara, Tribunalul Hunedoara a admis cererea de intrare in insolventa a primariei din Aninoasa, judetul Hunedoara. Institutia avea la momentul respectiv datorii de aproape 6 milioane de lei catre furnizoi si stat.
Viceprimarul orasului, Adrian Albescu, declara ca numai penalitatile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat in urma cu sapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale obliga primarii sa ceara Tribunalului sa declare insolventa, daca autoritatea locala are datorii neplatite mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizeaza instanta in timpul prevazut de lege pot fi amendati sau condamnati inchisoare.
Colosul privatizat in insolventa
La inceputul anului, Tribunalul Valcea a aprobat intrarea in insolventa a combinatului Oltchim. La acea data, Corneliu Cernev, liderul sindical de la Oltchim,declara ca societatea functioneaza, toate creantele Oltchim vor fi inghetate iar despre proteste nu poate fi vorba.
Si premierul Victor Ponta declara atunci, dupa discutii cu FMI, ca intentia este ca pentru Oltchim, pe masura ce societatea "redevine curata", sa fie continuata procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.
Concedierea a peste 900 de angajati, pentru economisirea a 14 milioane de euro anual, precum si neplata la timp a salariilor a scos de mai multe ori angajatii combinatului in strada, pentru proteste.
Pentru a putea privatiza totusi compania, administratorul judiciar a transferat active ale Oltchim (OLT), catre o noua societate. Acestea vor fi scoase la vanzare la inceputul anului viitor iar valoarea lor a fost stabilita la 305,2 milioane euro.
Se intampla si la cladiri de birouri din Pipera
Tot anul acesta a intrat in insolventa si dezvoltatorul ansamblului de de birouri Swan Office & Technology Park din Bucuresti. Swan Office & Technology Park reprezinta investitia companiei londoneze Chayton Capital LLP si a fost inaugurat in cel de-al doilea trimestru al anului 2011, in zona de nord a Capitalei, avand o suprafata totala de 29.124 metri patrati.
Proiectul se afla in topul celor mai active cladiri de birouri din nordul Bucurestiului, incheind anul 2012 cu o crestere a ratei de ocupare si cu o serie de potentiali chiriasi noi in stadii avansate de negociere pentru anul 2013.
In ultimul trimestru al anului trecut, patru companii si-au relocat aici sediile, iar la nivelul intregului an inchirierile de spatii de birouri in Swan au reprezentat aproape 60% din cererea neta totala inregistrata in zona Pipera-Voluntari.
Industria grea, pe butuci
Tribunalul Comercial Cluj a aprobat in luna aprilie intrarea in insolventa a combinatului Mechel Campia Turzii si a numit un administrator judiciar care va analiza daca societatea se va reorganiza sau va intra in faliment.
Solicitarea de intrare in insolventa a combinatului a fost depusa de Mechel Campia Turzii si de circa zece creditori.
"In urma aprobarii insolventei, nu mai pot fi taiate din combinat utilitatile. Speram sa aiba loc o reorganizare a combinatului, asa ne-au promis cei de la Invest Nikarom, actionarul Mechel, iar astfel poate reporni productia", a spus liderul de sindicat al Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu.
Compania rusa Mechel si-a vandut la mijlocul lunii februarie toate activele detinute in Romania, pentru 230 lei, companiei Nikarom SRL. Astfel, Nikarom a achizitionat combinatele Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Targoviste.
Rapus de datorii
Tribunalul Bucuresti a admis in luna mai cererea companiei Vulcan Bucuresti de intrare in insolventa, dupa ce mai multe firme solicitasera acelasi lucru in instanta in ultimii ani.
Procedura de insolventa a Vulcan va fi administrata de consortiul format din Eur Insol SPRL si PriceWaterhouseCoopers Business Recovery Services IPURL, potrivit informatiilor de pe site-ul Tribunalului Bucuresti.
Vulcan si-a cerut insolventa din cauza unor datorii de 37 milioane euro, pe care nu le putea acoperi, potrivit lui Remus Borza, seful Euro Insol.
Vulcan SA este un producator roman de cazane pentru centrale electrice, echipamente industriale si unitati de pompare.
Probleme austriece cu ramificatii in Romania
Insolventa Alpine Bau , cea mai mare din Austria de la Al Doilea Razboi Mondial, a generat efecte si pe plan local.
Tribunalul Ilfov a dispus pe data de 25 septembrie inceperea procedurii de insolventa ceruta de Alpine SA, subsidiara din Romania a celei de-a doua firme de constructii austriace, dupa Strabag.
Intrarea in insolventa a Alpine Bau in iunie anul acesta a impovarat statul austriac cu pierderi din cauza garantiilor acordate companiei si a pus in pericol 5.000 de locuri de munca.
Compania austriaca de constructii avea la acel moment datorii de 2,6 miliarde de euro iar pentru a evita insolventa avea nevoie de o finantare suplimentara de peste 400 milioane de euro.
Alpine este compania care a construit stadionul Allianz Arena din München, trei stadioane in Polonia pentru campionatul european de fotbal din 2012 si hidrocentrala Tsankov Kamak din Bulgaria.
In Romania, Alpine Bau construia un tronson din Autostrada Arad - Nadlac si castigase contractul de reabilitare a tronsonului de cale ferata Sighisoara-Atel.
Luxul nu a ramas imun la criza
Anul acesta a mai intrat in insolventa si INR Management Real Estate, dezvoltatorul proiectului imobiliar Silver Mountain din Poiana Brasov.
Compania INR Management Real Estate a demarat in 2008 constructia celui mai mare proiect imobiliar din Romania, estimat la peste 300 de milioane de euro.
Societatea intentiona sa construiasca o mini-statiune turistica, aceasta urmand sa cuprinda apartamente si vile, un hotel cu 184 de camere afiliat lantului Raddison SAS, doua sali de cinematograf, un heliport, un club de tenis si un teren de golf cu 18 gauri amenajat pe un teren de 440.000 de metri patrati.
Cele 15 vile cu 600 de apartamente ale complexului urmau sa se construiasca pe o suprafata de 88 de hectare. Criza economica a impiedicat finalizarea proiectului, in prezent complexul rezumandu-se la 5 vile cu 207 apartamente, un centru Spa si un centru comercial in care functioneaza restaurantul Loft si clubul Office.
Dupa moartea, anul trecut, a principalului actionar, Dan Fisher, societatea a facut obiectul mai multor incercari de executare silita din partea creditorilor BCR si DITL Brasov. La momentul deschiderii procedurii, societatea inregistra datorii de aproximativ 380 milioane lei.
Mall-ul atacat de banca si constructor
Firma K&S Electric Power Point, care a dezvoltat mall-ul Electroputere din Craiova, a intrat in insolventa la propria solicitare, dupa ce a fost atacata in instanta de constructor si banca finantatoare.
Daca nu intra in insolventa, Electroputere Parc urma sa fie executat silit. K&S era in litigiu cu firma de constructii NM Construct din Timisoara, care obtinuse executarea silita a centrului comercial, pe motivul neplatii unor datorii.
Conform unui dosar inregistrat pe 27 februarie in acest an, Unicredit Bank Austria, creditor al proiectului, a intervenit ulterior in procesul care se derula intre NM Antrepriza (firma din grupul NM Construct), care a construit centrul comercial, si proprietarul acestuia.
K&S Developments este compania dezvoltatoare, proprietarul si operatorul centrului comercial Electroputere Parc din Craiova si este coordonata de Steven Van Den Bossche, Magnus Lofgren si Kris Carton, reprezentantii unui grup belgian de investitii. Sub numele de Belrom Real Estate, compania a dezvoltat 8 centre de retail in Romania, in Sibiu, Targu Mures, Braila, Bacau, Focsani.
Complex balnear de vanzare
Complexului Ocna Sibiului, detinut de omul de afaceri din Sibiu, Ilie Gradinar, a intrat in insolventa dupa care a fost scos la vanzare.
Complexul balnear a fost evaluat la 3,9 milioane de euro, insa valoarea reala este de 9 milioane de euro, potrivit reprezentantilor complexului.
Din cele peste 30 de statiuni balneo-climaterice din Romania, doar la Ocna Sibiului si la Sovata se trateaza natural anumite afectiuni reumatismale, dermatologice, dar mai ales ginecologice.
Mall-ul ingenuncheat de constructor
Compania Omilos Oradea, proprietarul parcului comercial Era Shopping Park Oradea, solicita deschiderea procedurii simplificate a insolventei, ca urmare a pierderii unei dispute legale pentru suma de 3,2 mil. euro, cu compania Constructii Bihor, care a participat la procesul de construire a centrului comercial.
In anul 2009, Omilos Oradea a incredintat catre firma Constructii Bihor extinderea parcului comercial, respectiv construirea galeriei comerciale.
Omilos Oradea a contestat cantitatile de materiale de constructii pe care constructorul a pretins ca le-a folosit, intrucat expertizele independente si diferitele verificari au aratat ca firma de constructii a incarcat masiv facturile cu lucrari care nu au fost executate, au spus reprezentantii companiei.
Ei au precizat ca Omilos Oradea a contestat plata pentru lucrari aditionale fals declarate de constructor si pentru lucrari de reparatii care nu au fost realizate in conformitate cu prevederile contractuale.
Marile prabusiri: 10 insolvente rasunatoare ale anului 2013
Sursa: DailyBusiness