Nu avem lideri in politica. Dar in business avem manageri care sa conduca mari companii? Economia romaneasca e plina de consultanti, dar mai putin de lideri cu forta.
Ca sa traga de timp cu reforma companiilor de stat, o vaca de muls pentru toti cei care sunt la putere, in 2011 guvernarea Boc/PDL si presedintele Traian Basescu au venit in fata FMI cu ideea unui management privat, care sa preia conducerea acestor companii, sa le izoleze de interferenta politica, sa le reduca pierderile si intr-un final sa le pregateasca pentru privatizare. Eu stiu ca FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana nu au fost incantati de aceasta propunere, dar au dat unda verde in speranta ca se va misca ceva la companiile de stat, pe care guvernul Boc si PDL tot promiteau sa le reformeze, dar nu faceau nimic. Dupa trei ani, aceasta strutocamila de administrare a companiilor de stat a produs mai multe esecuri decat succese, cel putin din punct de vedere mediatic. Scandalurile de la TAROM si CFR tin capul de afis. E scoasa astfel in evidenta lipsa acuta a unor lideri, manageri romani, scrie Cristian Hostiuc intr-un editorial ZF.
Nu mai suntem tara lui Dracula, ci a super-vitezei internetului
Romania s-ar putea folosi de faptul ca are una dintre cele mai mari viteze de acces la internet din lume, mai ridicata decat cea din tari precum Japonia, Germania sau Statele Unite, stimuland dezvoltarea unor generatii noi de aplicatii si servicii - precum cele de tip cloud si de consultanta video, a caror expansiune pe scara larga depinde de viteza datelor furnizate de operatorii de telecom, a declarat pentru ZF Andrei Pitis, presedintele Asociatiei patronale a industriei de software si servicii (ANIS).
Cu oferta Romgaz, BVB a depasit Deutsche Borse in topul IPO-urilor din T4 2013
Bursa de Valori Bucuresti a reusit sa se plaseze pe locul 9 intr-un top al pietelor de capital europene realizat in functie de valoarea ofertelor publice initiale (IPO) facute in trimestrul al patrulea din 2013. Increderea companiilor in pietele de capital pare sa fi revenit dupa ce in ultimul trimestru de anul trecut au avut loc 105 IPO-uri in Europa, care au totalizat 14,7 miliarde euro, cea mai ridicata valoare trimestriala inregistrata de la inceputul crizei financiare, arata un raport al companiei PWC, scrie Wall-Street.ro
Ce e bine si ce e rau la ultimele schimbari fiscale
De la 1 ianuarie 2014, legislatia in domeniul fiscal a suferit numeroase modificari, unele dintre acestea avand un impact benefic asupra mediului de afaceri. Totodata, unele modificari fiscale vizeaza majorarea unor taxe sau impozite existente sau introducerea unor noi taxe si impozite, cu impact nefavorabil asupra contribuabililor. Una din modificarile indelung așteptate de catre mediul de afaceri este reprezentata de introducerea unei legislații fiscale favorabile inființarii in Romania a societaților de tip holding. A fost facut astfel un pas in direcția crearii unui mediu fiscal favorabil marilor grupuri de companii, precum și pentru a asigura pastrarea capitalului autohton in țara, scrie Capital.
Pe cine vrea guvernatorul Isarescu sa penalizeze lasand cursul sa urce la 4,55 lei/euro si de ce?
Oscilatiile cursului leu/euro de pana la 5% sunt de natura sa bonifice sau sa penalizeze anumite miscari, sa incurajeze sau sa descurajeze, spunea guvernatorul Mugur Isarescu miercuri dupa-amiaza, in contextul explicatiilor privind deciziile de politica monetara de „ultra-relaxare“ – dupa expresia unor analisti surprinsi. BNR a mai lasat leul sa slabeasca rapid in fata euro in perioadele in care stia ca sunt investitori care vor sa-si scoata valuta de pe piata, scrie ZF.
Pe aceste acte scrie frauda. Noua schema a parintelui Mondoprosper, primul joc piramidal de dupa '89
Parintele "Mondoprosper", primul joc piramidal de dupa Revolutie, Gheorghe Popilean, revine in atentia autoritatilor. Politia cerceteaza activitatea noii sale companii: "Uniunea pentru Accesarea Fondurilor Europene". Motivul: uniunea le promite patronilor de firme fonduri europene sau ajutoare nerambursabile, de 100.000 de euro. Trebuie doar sa plateasca 300 de lei pentru o consultanta. "O frauda in toata regula", spune un angajat, care a filmat, din interior, noua schema, arata stirileprotv.ro
Dupa un deal cu Vodafone, a pariat pe retailul alimentar: vrea o retea de 100 de magazine in 5 ani
In 2009, vindea un business de 33 mil. euro gigantului Vodafone. Trei ani mai tarziu intra intr-un domeniu total diferit: retailul alimentar de proximitate. Planurile sale nu se opresc la sapte magazine, cat numara in prezent reteaua Pronto, Gabriel Sandu declarand ferm ca in urmatorii 5 ani vrea sa ajunga la pragul de 100 de magazine. Originar din Radauti, Gabriel Sandu are la 39 de ani o vasta experienta in sectorul telecom, fiind fondatorul retelei GSM Proton, o afacere de 33 milioane de euro pe care a vandut-o companiei Vodafone. “Sunt momente cand anumite business-uri se inchid sau se deschid. In 2009 cand am iesit din business-ul Proton am considerat retailul ca un pas firesc din simplul motiv ca in Romania in momentul respectiv nu existau lanturi de magazine de proximitate”, povesteste antreprenorul pentru Wall-Street.ro
Paradoxul de la pompa. Un roman, un bulgar si un german ajung la benzinarie. Cate plinuri de motorina fac
La pompele din Romania, litrul de motorina se vinde cu unul dintre cele mai mici preturi din UE, dar soferii nu isi pot permite din salariul net castigat lunar sa alimenteze cu mai mult de cinci plinuri. Astfel, tara noastra se situeaza, conform calculelor gandul, pe penultimul loc in UE la numarul de plinuri de motorina pe care le poti face cu banii castigati intr-o luna de munca. Litrul de motorina se vinde in Romania cu 1,30 euro, al cincilea cel mai redus la nivelul comunitatii. Pretul motorinei de la pompele romanesti este apropiat de cel din Franta, Cehia, Estonia, Germania si Austria.
2013 a dat pentru SUA cea mai slaba crestere a locurilor de munca din ultimii ani
Potrivit guvernului american, citat de CNN Money, economia a creat numai 74.000 de noi locuri de munca in decembrie, ceea ce inseamna ca piata muncii este, de fapt, mult mai slabita decat considerau analistii. Aceasta este cea mai timida crestere din ianuarie 2011, rezultatele luandu-i prin surprindere si pe economisti, care se asteptau la un numar de 193.000 de joburi noi. In 2013, per total, s-au adaugat 2,2 milioane de slujbe, cifrele situandu-se la un nivel similar celui din 2012. Specialistii raman insa optimisti pentru lunile ce urmeaza. “Aproape toate celelalte masuratori a pietei muncii indica faptul ca firmele angajeaza sau intentioneaza sa angajeze muncitori, sa ofere ore suplimentare si sa dea mai putini oameni afara”, a spus Tim Hopper, economist sef la TIAA-CREF.
Record de vanzari pentru Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover a vandut in 2013 un numar record de 425.000 de autoturisme, la nivel global. Aceasta a insemnat o crestere cu o cincime pentru companie, o subsidiara a indienilor de la Tata Motors, noteaza BBC. Cele mai profitabile piete, in care ritmul de crestere a luat un avant considerabil, sunt cele din Statele Unite, Germania si India, dar la fel de importanta a fost si revenirea economica din tari precum Marea Britanie. Numai Land Rover, al doilea cel mai vechi producator mondial de masini cu tractiune integrala, a vandut 350.000 de masini anul trecut, insumand peste 80% din vanzarile totale ale Jaguar Land Rover, ce include si marcile Jaguar si Range Rover.
Acordul dintre Iran si marile puteri va fi pus in aplicare incepand cu 20 ianuarie
Acordul in domeniul nuclear dintre Teheran si marile puteri, incheiat la sfarsitul lui noiembrie, va fi pus in aplicare incepand cu 20 ianuarie, a anuntat duminica Ministerul iranian de Externe, scrie Mediafax. Iranul si Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) au incheiat pe 24 noiembrie un acord pe o perioada de sase luni care limiteaza activitatile nucleare ale Teheranului in schimbul unei relaxari a sanctiunilor occidentale. Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.