Părinții, noi drepturi după divorț. Avocat Mihaela Florea explică ce presupune custodia comună

Cabinet Avocatura Mihaela Florea

Reguli din ce în ce mai simple pentru cei care doresc să divorțeze. Cuplurile cu copii vor împărtăși, conform legii, aceleași drepturi asupra micuților.

Fie că decid să se separe amiabil la un notar, fie că aleg calea mai grea a sălii de tribunal, părinții unuia sau mai multor copii împart, conform noii legi, custodie comună asupra minorilor.

Ce înseamnă custodia comună

Ca formă de îngriire a copilului după divorţ, custodia comună a căpătat în ultimii 20 de ani o popularitate imensă la nivel mondial. Custodia fizică poate lua mai multe forme – de la veri petrecute cu tatăl şi anii şcolari cu mama, la a face naveta între două locuinţe (mai ales dacă părinţii continuă să locuiască în acelaşi oraş). În principiu, copiii au două reşedinţe principale, indiferent dacă timpul petrecut în fiecare nu este acelaşi. Ce este important de reţinut este că forma de custodie comună implică şi împărţirea legală a responsabilităţilor, drepturilor şi datoriilor între părinţi.

"Parerea mea personala este aceea ca, in cazul in care cei doi parinti nu se mai inteleg cel mai bine este ca acestia sa se separe, sa nu ajunga la violenta verbala sau fizica, mai ales atunci cand exista si copii. Parintii au obligatia de a creste copilul in conditii care sa  asigure dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios, chiar daca parintii nu se mai inteleg" a declarat, pentru Puterea.ro, avocata Mihaela Florea.

Avantajele pentru minori

Să locuiască în ambele case le permite copiilor să menţină o relaţie puternică cu amândoi părinţii. Cercetările arată că 50% din toţi copiii aflaţi în custodie comună îşi văd ambii părinţi săptămânal, în timp ce numai 10% din copii aflaţi în custodie unică reuşesc să îşi vadă celălalt părinte la fel de des.

Atunci când ambii părinţi sunt disponibili, copiii se bucură de educaţia, disciplina şi dragostea fiecăruia.

Copiii au numai de câştigat atunci când relaţiile parentale sunt de cooperare şi nu există lungi dispute juridice. Atunci când părinţii sunt satisfăcuţi în mod rezonabil cu planul de custodie, sunt mult mai predispuşi la a coopera în rezolvarea majorităţii problemelor. Copiii reuşesc pe această cale să înveţe că divergențele pot fi rezolvate într-un mod civilizat.

Cercetările arată că la nivel mondial divorţurile amiabile duc de două ori mai des la custodie comună. Atunci când copiii sunt liberi să îşi iubească ambii părinţi, fără conflicte de loialitate, să aibă acces la ei, fără a le fi teamă că îi pierd, au parte de o copilărie normală, fără traume adiacente. Părinţii nu reuşesc nici să îşi imagineze cât rău le fac celor mici atunci când îi folosesc pe post de scut în conflictele lor sau ca obiect de șantaj.

Copiii aflaţi în custodie comună petrec “timp normal” cu ambii părinţi. Când mamele au custodie unică, “tăticii de weekend” tind să îşi răsfeţe copiii cu tot soiul de activităţi şi cadouri costisitoare, menite să răscumpere timpul pierdut. Acest lucru generează resentimente din partea mamelor, care consideră că lor le rămâne treaba mai puţin plăcută de a stabili limite şi reguli. Mai mult decât atât, mamele cu bugete mici se simt înşelate atunci când nu îşi pot permite să fie la fel de generoase.

Custodia comună le atenuează copiilor sentimentul traumatic al pierderii unuia din părinţi. Specialiştii au constatat că, la 10 ani după divorţ, copiii care au avut acces continuu la ambii părinţi au fost mai puţin predispuși la sentimente de pierdere, respingere sau stimă de sine scăzută. Complementar, se pare că acei copii cu acces la un singur părinte şi-au exprimat furia în moduri atât subtile, cât şi directe. Ei au fost mult mai deprimaţi, retraşi, necomunicativi şi au avut mai multe simptome somatice.

Copiii aflaţi în custodie comună pot beneficia semnificativ din punct de vedere financiar.