În sfera bancară sunt estimate consolidări: preluarea de către jucători puternici a unor concurenți mai mici sau fuziuni între companii pentru atingerea unor volume optime de activitate și pentru eficientizare, acesta sunt predicțiile experților pentru sistemul bancar din 2016.
Dragoş Pîslaru, General manager, GEA Strategy & Consulting, companie specializată în servicii de consultanţă strategică şi pentru dezvoltare, are patru predicții pentru anul 2016.
Prima este că 2016, va fi anul marilor șantiere. „ În anul ce vine, România va reuși în sfârșit să deschidă majoritatea proiectelor majore de infrastructură pe care le avea restante. Cu un premier ex-comisar UE, un guvern aliniat și un ministru al Fondurilor Europene specializat la DG Regio, se va vedea că birocrația poate funcționa dacă o coordonezi cu cap și fără corupție. Vorbim de transport, mediu și energie, de deblocarea proiectelor de pe programul regional, dar și de finalizarea ELI (Extreme Laser Infrastructure) de la Măgurele”, susține Pîslaru. El am mai spus că în momentul de față sunt promise 300 de proiecte dintre care doar două sun fezabile. „ Nu cred ca o să fie un an în care sa tăiem multe panglici”, a completat acesta.
Cea de-a doua predicție este legată de antreprenori. 2016 - anul hub-urilor de antreprenoriat. „ Anul următor va marca expansiunea fără precedent a hub-urilor, maker-space-urilor, a incubatoarelor și acceleratoarelor și a altor centre de afaceri. Marile municipii au dat deja tonul în ultimii ani (București, Cluj, Timișoara, Brașov etc.), iar o serie de alte orașe vor urma pe listă. Această hub-izare va determina și primele alianțe și colaborări ce vor duce la germenii unui țesut antreprenorial local. Minuni nu vom avea deja la anul, dar un aer proaspăt antreprenorial și creativ va fi simțit în orașele ce își vor propune dezvoltarea inteligentă”, a completat Pîslaru.
Cea de-a treia predicție este legată de sistemul bancar. Anul viitor va fi unul al regândirii și al consolidării bancare. „ Din cele peste 30 de bănci comerciale din țară, vor rămâne doar jumătate active și relevante cu adevărat. Sectorul bancar se va reorienta spre piață și va căuta să își regândească produsele, mai ales pentru micii întreprinzători. Băncile vor iniția programe de educație financiară și se vor apropia de clienți pentru a le înțelege mai bine nevoile”, a mai spus Pîslaru.
Iar a patra predicție este legată de administrația publică. „ Vom asista la o reformă a administrație publice din România”, a conchis șeful GEA Strategy & Consulting.
Eugen Voicu, acționar fondator al Certinvest, grup financiar românesc care activează în zona administrării investiției și pensiilor private, oferind soluții financiare integrate celor peste 20 000 clienți pe care îi deservește, a avut și el câteva predicții pentru anul 2016.
El a spus că vom asista la o schimbare la nivelul mentalității liderilor, în sensul în care vor fi mai atenți la ceea ce se întâmplă în jur și vor avea reacții corespunzătoare mai rapide. Sper ca acest lucru să devină o practică consecventă, iar ritmul de adoptare a acesteia să fie unul suficient de rapid.
„ Vom vedea o implicare mai mare din partea societății civile, pe fondul unei generații tinere mai vocale, cu acces la noile mijloace de comunicare capabile să propage mesaje rapid în rândul unei mase mult mai largi de oameni. Așteptările lor se vor face mult mai auzite, iar clasa politică va trebui să țină cont de ele.
Vom constata o creștere a deficitului sistemului public de pensii, pe fondul trecerii la sistemul nou bazat pe administrarea privată a unei părți mai mari din contribuțiile sociale, prin intermediul pensiilor private obligatorii, care creează astfel noțiunea de cont personal individual al fiecărui participant. Deficitul în cauză este, totuși sănătos, prin prisma faptului că asigură sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, în ciuda scăderii numărului de contribuabili și generează două surse de venituri la pensionare: una de la stat, în continuare, iar cealaltă din sistemul privat. În plus, atrage atenția asupra necesității economisirii individuale pentru perioada pensionării.
Mă aștept ca și anul viitor să se păstreze un nivel scăzut al dobânzilor iar, în acest context, cred că din ce în ce mai mulți români își vor asuma riscuri mai mari, în căutarea unor alternative de economisire mai eficiente, care să le genereze randamente mai bune pentru banii puși deoparte”, a spus reprezentantul Certinvest.