Consumul de otel din China s-a plafonat, cum este evident din indicatorii economici recenti ai tarii. Cum China face pasi spre a deveni o economie bazata mai mult pe consum, zilele de glorie ale cresterii cererii de otel exprimate in doua cifre par a fi istorie.
Industria siderurgica chineza, patronata de stat, a pierdut pana la 15,5 miliarde $ in 2015, a declarat presedintele AISI (American Iron and Steel Institute) - Thomas Gibson. Astfel China si-a consolidat activitatile de export pentru a ajuta la compensarea cererii interne in scadere, fiind acuzata ca practica o politica de dumping.
Dumpingul descrie vanzarea unor produse sub pretul de productie, de multe ori cu scopul de a elimina alti concurenti de pe piata. In prezent, termenul de dumping este folosit mai des in contextul comertului international, si semnifica exportul unor anumite marfuri intr-o anumita tara la un pret sub cel al pietei din tara respectiva (si de multe ori sub costul de productie al producatorilor din acea tara).
In timp ce saluta eforturile depuse de administratia Obama pentru restrictiile impuse Chinei, Gibson a declarat ca Statele Unite si alte natiuni continua sa experimenteze efecte economice grave cauzate de oferta excedentara de otel produse in mare parte de companiile chineze.
De asemenea, UE a impus taxe antidumping definitive la importurile de produse plate, din otel laminat la rece, provenite din China si Rusia – cu prevederea ca acestea ar trebui sa ramana in vigoare timp de cinci ani.
Intr-un efort de a aborda declinul cererii interne, China a anuntat ca va reduce productia de otel cu 150 de milioane de tone in urmatorii cinci ani. Cu toate acestea, Gibson a declarat ca, China a facut angajamente similare in trecut si "de fiecare data capacitatea a crescut de fapt in China."