Rezistenta la cutremure a structurilor inalte din otel

O serie de constructii cu dimensiuni impresionante si un design spectaculos, din motive structurale sunt realizate din otel.

Produsele metalurgice reprezinta o alegere populara pentru cladirile rezistente la cutremure, deoarece au proprietati unice care nu sunt prezente in alte tipuri de materiale.

 Este subliniata flexibilitatea de proiectare, precum si rezistenta a unei structuri din otel.

Cutremurele si alte evenimente seismice deterioreaza multe cladiri in fiecare an.

Principiile generale care stau la baza ingineriei seismice moderne sunt urmatoarele:

- structurile trebuie sa reziste fara degradari la cutremure de intensitati mici, care apar relativ des

- pe durata seismelor de intensitate moderata, car apar mai rar, nu sunt permise degradari structurale dar se accepta un anumit nivel al degradarilor in elamente nestructurale

- structurile nu trebuie sa se prabuseasca in timpul celor mai severe miscari seismice care apar foarte rar; sunt permise insa degradari atat structurale cat si nestructurale

Obiectivul principal al normelor moderne de proiectare antiseismica este prevenire colapsului structural in urma actiunilor seismice care, desi importante, au caracter exceptional.

Datorita proprietatilor sale de rezistenta si ductilitate, otelul a fost materialul cel mai des utilizat pentru realizarea mai ales a structurilor de medie si mare inaltime.

Pentru a obtine un sistem structural optim este necesara urmarirea indeplinirii unor conditii care sa conduca si la minimizarea costurilor. Aceste conditii sunt enumerate, pe scurt, mai jos:

- raportul inaltime/ latime

- deschideri

Marimea deschiderilor influenteaza cantitatea de otel folosita la realizarea planseelor si eficienta generala a structurii. In general, odata cu micsorarea deschiderilor structura devine mai rigida.

- dimensiunile elementelor componente

Eficienta unui sistem structural sporeste odata cu cresterea inaltimii inimii elementelor componente.