Romania are cea mai mare pondere a tinerilor fara nicio slujba din Europa

Romania are cea mai mare pondere a tinerilor fara nicio slujba din Europa

Romania este tara din UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujba si nici nu sunt cuprinsi in vreo forma de scolarizare, a declarat ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu.

"Romania inregistreaza cel mai mare procent NEET - cei fara slujba si cei care nu sunt cuprinsi in nicio forma de scolarizare - din tarile Uniunii Europene. La nivelul UE, in aceasta categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta insemnand aproximativ 1 din 5 tineri", a spus Costoiu, la conferinta internationala "Mentinerea tinerilor pe piata fortei de munca, in sistemul educational si/sau in programe de formare profesionala: Provocari comune - solutii comune", organizata la Palatul Parlamentului. 

Ponderea tinerilor din Romania care nu au nicio slujba si care nu sunt cuprinsi in nicio forma de pregatire este de 23%, adica peste media UE. 

La nivelul anilor 2008-2012, Romania avea un procent NEET peste media europeana si la categoria de varsta 15-24 de ani.

"Cei mai multi tineri au fost identificati la nivelul anului 2011 - 17,4% din totalul populatiei cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani, in timp ce in 2012 acest procent a scazut la 13,1%", a precizat Costoiu. 

Ministrul delegat este de parere ca, data fiind aceasta realitate, se impune o interventie "complexa si rapida", in care masurile din sfera educatiei si formarii profesionale sa fie secondate de unele in aria ocupationala.  El a mai spus ca, la nivel national, sunt dezvoltate in prezent strategii privind reducerea parasirii timpurii a sistemului educational, invatamantul tertiar si invatarea pe tot parcursul vietii. 

Cu acelasi prilej, Costoiu si-a manifestat speranta ca, in curand, cursurile de antreprenoriat vor deveni obligatorii in universitatile romanesti. 

La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a prezentat si un "portret" al tanarului din categoria NEET. "Printre principalele caracteristici avem existenta unei dizabilitati, calitatea de emigrant, un nivel scazut de educatie, provenienta din zone izolate, provenienta dintr-o familie cu venituri reduse, cu parinti in situatie de somaj, parinti cu un nivel scazut de educatie sau provenienta dintr-o familie dezorganizata", a declarat Pricopie. 

Potrivit lui Pricopie, prin memorandumul pentru aprobarea planului de implementare a garantiei pentru tineri 2014-2015, semnat n decembrie 2013, Guvernul a adoptat o serie de masuri de sprijin integrate circumstantelor specifice ale tinerilor NEET.

Presedintele Comisiei de invatamant a Senatului, Ecaterina Andronescu, considera ca scoala trebuie sa pregateasca generatia tanara si pentru joburi care "nu s-au nascut inca", iar pregatirea sa se faca in asa fel incat tinerii sa se poata adapta la schimbarile pietei muncii. 

"Sa ai o cifra a somajului in randul generatiei tinere de peste 25% este, cred, aproape o drama. De aceea, eu nu pot decat sa apreciez masurile pe care Comisia Europeana le-a luat prin stabilirea unui program care sa fie destinate integrarii generatiei tinere pe piata muncii. Trebuie sa gasim raspunsul la intrebarea ce trebuie sa facem nou in scoala romaneasca, oricare ar fi nivelul scolii, in asa fel incat sa crestem sansa absolventilor de a se integra pe piata muncii. Importanta este pregatirea tinerilor in asa fel incat sa se poata adapta la schimbarile de pe piata muncii. Cred ca scoala trebuie sa pregateasca generatia tanara si pentru joburi care nu s-au nascut inca", a declarat Andronescu. 

Presedintele Comisiei de invatamant a Senatului a precizat, in acest context, ca Universitatea Politehnica din Bucuresti intentioneaza sa introduca proiecte care sa creasca capacitatea de angajare a absolventilor.

Sursa: InCont