Se apropie o noua bula? Preturile imobiliarelor cresc "ametitor" in Europa, unde politica monetara e rupta de realitate

Se apropie o noua bula? Preturile imobiliarelor cresc "ametitor" in Europa, unde politica monetara e rupta de realitate

Cine ar fi crezut ca dupa nici 6 ani de la izbucnirea crizei, bula imobiliara va reincepe sa se umfle? Teoria potrivit careia durata unui ciclu al pietei este de 10 ani nu mai e valabila. Din America pana in Australia, preturile au luat-o razna din nou. Ultimele date arata ca si Europa este foarte fragila in fata unui nou boom, din cauza politicilor monetare neconforme cu realitatea.

Cand te gandesti la ideea de proprietate imobiliara in Londra, cea mai scumpa piata din Europa, trebuie sa iei in considerare si un eventual “boom”, care nu e niciodata departe. Insa luna trecuta, teoria a fost depasita de realitate.

In iulie, preturile locuintelor din Londra au crescut cu 20% fata de aceeasi luna a anului trecut, desi recent datele oficiale aratau ca piata a luat o pauza de respiro. Banca Angliei a avertizat deja asupra ratelor ipotecare in crestere.  

Dar Londra nu este singurul loc din Europa unde preturile imobiliarelor cresc ametitor. Priviti catre creierul economic al UE – Germania.  

Marile orase, precum Frankfurt, capitala financiara a tarii, Munchen, oras pitoresc pentru apropierea fata de Alpi sau Stuttgart, casa producatorilor Mercedes si Porsche, devin extrem de atractive ca locatii unde sa te “asezi”, atat cu locuinta, cat si cu jobul.  

Nemtii din zonele rurale, dar si multi imigranti, invadeaza pur si simplu astfel de orase. Dar, ca si in Londra, un motor la fel de important al pietei imobiliare este cautarea randamentului.  

“Ratele dobanzilor la depozite aproape de zero in zona euro au sens pentru regiune, dar nu pentru Germania.
Economia a fost relativ puternica, iar politica aceasta monetara este rupta de realitatea economica”, spune Patrick Armstrong, reprezentant al Plurimi Macro Fund, citat de cnbc.com.   

Cu randamente de doar 1% pentru obligatiuni scadente la 10 ani, investitorii nu vor avea alta solutie decat sa isi plaseze banii in active imobiliare la un moment dat. Piata rezidentiala din Germania este un “loc dulce” datorita veniturilor stabile si a ratelor mici ale dobanzilor”, explica Rolf Buch, CEO al Deutsche Annington, cea mai mare companie de real estate din Germania.  

Cele mai scumpe proprietati din Germania se afla in Munchen (media de 4.800 euro/mp) si Frankfurt (3.400 euro/mp), in timp ce in Berlin media este de 2.930 mp.  

Intre timp, in Romania se vorbeste ca 2014 este un an de achizitii, deoarece piata nu prea mai da semne ca va scadea in continuare. Cel putin in Bucuresti, apartamentele s-au scumpit cu 1,8% in al doilea trimestru al anului, fata de trimestrul precedent.  

Chiar si Isarescu pune punctul pe i: Dobanzile scazute din intreaga Europa ar putea determina un nou val de investitii in pamanturi si constructii, multe dintre ele cu caracter speculativ, intrucat cei care economisesc vor o recompensa pentru banii pe care i-au pus deoparte.

"Ecuatia este simpla. Daca omul care pune banul deoparte, vrea sa fie avantajat cel putin cu o dobanda mica, dar real pozitiva. Acum vede ca e penalizat, cu dobanzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plaseaza in ceva care-i da sentimentul ca ii va creste valoarea", a explicat pe scurt guvernatorul BNR.  

Pana si FMI vegheaza asupra iminentei unui nou boom imobiliar: “Lumea trebuie sa actioneze pentru a reduce riscul unui nou colaps devastator al pietei imobiliare”, a avertizat Fondul, dup a ce a publicat un raport care a aratat ca preturile locuintelor sunt semnificativ peste media istorica in multe tari, cum ar fi  Australia, Belgia, Canada, Norvegia si Suedia.  

Analistul economic Bogdan Glavan a explicat ca noul boom este efectul politicii banilor ieftini pusa la cale de guverne.
   
Potrivit acestuia, intrebarea corecta nu este ‘Poate cineva sa descopere care este pretul corect al locuintelor?’, ci ‘Putem stabili conditiile necesare care determina deviatia in bloc a preturilor de la tendinta lor de echilibru?’. 

Singurul element care poate infecta calculul antreprenorial si care ii poate incuraja pe investitori sa mearga in masa intr-o directie gresita este falsificarea monedei: 

“Daca umbli la cantitatea de bani din economie atunci ai afectat relevanta preturilor. Cat de relevant mai este faptul ca un teren care a costat anul trecut 50.000 de dolari se tranzactioneaza acum cu 100.000, daca intre timp conditiile de creditare s-au relaxat considerabil sau daca rata dobanzii a scazut semnificativ? Mai vorbeste acest pret despre raritatea respectivului produs, despre intensitatea preferintelor cumparatorilor? Oare s-a dublat nevoia reala de locuinte intr-un an? Evident ca nu, raspunde economistul In doar cativa ani preturile imobiliare s-au apropiat de nivelul dinainte de criza. Oare fiindca s-a intamplat ceva cu cererea reala? Oare fiindca oamenii si-au modificat preferinta relativa pentru case (in defavoarea altor bunuri)? Nici vorba. Acesta este doar efectul politicii banilor ieftini pusa la cale de guverne”, puncteaza Glavan

Potrivit analistilor JLL, ultimul ciclu al pietei imobiliare a inceput in 2003 si s-a terminat in 2013. Odata cu era tehnologiei si a informatiei, tendinta este ca ciclurile sa devina din ce in ce mai scurte - pana in 7 ani. Acest ciclu a durat mai mult din cauza depresiunii profunde in care am intrat in 2008. A fost nevoie de 5-6 ani pentru revenire. Astazi putem considera ca suntem chiar la inceputul unuia nou.