Antreprenorul american si legenda Wall Street Dan Lufkin (foto) a discutat cu antreprenorii si investitorii din
Romania despre antreprenoriat, in cadrul conferintei "O conversatie capitala", organizata de Transfer
Rapid, EY Romania si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
In cadrul dezbaterilor, Dan Lufkin a impartasit participantilor o parte din experienta sa in lumea afacerilor si, de asemenea, a incurajat si a oferit cateva sfaturi pool-ului de antreprenori din Romania.
"Cred ca cel mai mare risc pentru un antreprenor este sa nu inceapa. Adevaratul risc este sa nu incerce cu curaj, incredere in sine, perseverenta. Singurul risc pe care un antreprenor si-l poate asuma intr-un mod necugetat este sa mearga inainte fara sa inteleaga clar unde vrea sa ajunga. Celalalt este sa fie capitalizat insuficient si sa nu isi dea seama la timpul cuvenit, iar timpul inseamna bani. Trebuie sa incurajam acest mare pool de antreprenori talentati sa indrazneasca, nu asteptati ca cineva sau ceva sa o faca pentru voi, nu asteptati ca cineva sa va dea ceva, indrazniti”, le-a mai spus Dan Lufkin participantilor la conferinta.
In discursul sau Dan Lufkin a vorbit si despre migrantii romani si caracteristicile care pot face din acesta un antreprenor si un motor de crestere al economiei Romaniei, despre Transfer Rapid, companie al carei principal investitor este. Implicat ȋn mediul de business romanesc, de peste 8 ani, Dan Lufkin este detinatorul companiei Transfer Rapid, companie ce ofera servicii migrantilor romani.
Dan Lufkin a felicitat, de asemenea, echipa de profesionisti a BVB, precizand ca oportunitatile sunt enorme si ca provocarile pentru atingerea acestora sunt, de asemenea, enorme.
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a afirmat ca aceasta conferinta a fost mai mult decat o intalnire de afaceri, a fost o intalnire cu oameni care vor sa discute despre cum poate fi imbunatatit mediul de afaceri din Romania.
“Este vorba despre cum putem face aceasta tara si aceasta economie mai competitive, cum putem imbunatati situatia sectorului financiar si in special piata de capital. La Bursa de Valori Bucuresti am muncit din greu pentru a crea o legenda noua a Europei Centrale si de Est in materie de piata de capital.
Acest an a fost plin de pasi, dintre care unii s-au concretizat in realizari pe aceasta cale, si intr-adevar suntem mai aproape de ceva ce poate fi numita o piata de capital mai bine dezvoltata, modernizata. Mai trebuie facute multe lucruri. Acesta este un proiect, nu este ceva ce depinde de una sau mai multe mutari, este un proiect constant si chiar si atunci cand vom ajunge la momentul cand vom fi la nivelul altor piete
dezvoltate din regiune, tot va trebui sa muncim pentru a ne imbunatati competitivitatea. Competitivitatea este unul dintre cuvintele cheie care pot schimba imaginea Europei Centrale si de Est. Obiectivul nostru
este sa imbunatatim piata autohtona si apoi sa ne construim prezenta pe scena internationala”, a declarat Ludwik Sobolewski.
In cadrul conferintei, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti a anuntat ca pe 25 februarie 2015, BVB va lansa piata AeRO, pentru companiile la inceput de drum, pentru finantarea proiectelor si
povestilor lor de crestere, sa isi sporeasca vizibilitatea si sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri.
“Aceasta va fi data la care vom avea companii care sa debuteze pe piata, astfel ca va puteti alatura acestor companii care vor marca noul inceput atunci cand este vorba de accesul afacerilor si al companiilor pe
piata de capital. Pentru investitori si, oarecum, si pentru companii, vor fi semnificative chiar si zilele dinaintea datei de 25 februarie, deoarece vor putea investi fie atunci cand companiile sunt deja listate pe
25 februarie, fie inaintea acestei date. Suntem interesati nu doar sa avem companii listate, ci vrem sa vedem ca acestea trec cu succes testul pietei. Fiti pregatiti si fiti cu noi si noi vom fi cu voi, deoarece una
dintre caracteristicile pietei de capital trebuie sa fie faptul ca nu asteapta clientii, ci ca este totdeauna cu clientii”, le-a spus Ludwik Sobolewski antreprenorilor si investitorilor prezenti la conferinta.
La dezbaterea despre antreprenoriat au participat, de asemenea, Raul Ciurtin (Albalact), Andrei Pitis (Vector Watch), Dragos Anastasiu (Eurolines), Cristi Badea (Mavenhut) si Bogdan Ion (EY Romania).
Raul Ciurtin a impartasit participantilor o parte din experienta sa de antreprenor pe piata de capital, mentionand ca sa fii transparent cu piata, sa transmiti rapoarte si sa discuti cu investitorii este un lucru
bun si ca “incet, m-am transformat din proprietarul unei afaceri intr-un investitor in afacerea mai multor persoane”.
Andrei Pitis, care totodata este si presedintele ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii), a mentionat ca sustine piata AeRO a BVB.
“Cred ca ceea ce se intampla pe bursa are legatura cu perceptia asupra viitorului companiei. Din punctul meu de vedere, listarea pe bursa a companiilor din IT ar putea fi ceva exploziv”, a afirmat Pitis.
Dragos Anastasiu, proprietarul grupului de firme Eurolines, a mentionat ca transparenta este foarte importanta chiar si pentru companiile nelistate.
“Am invatat multe lucruri chiar si fara a fi listati, am invatat ca trebuie sa fim transparenti, ca trebuie sa comunicam, inclusiv cu presa, am invatat ca structura si procesele integrate intr-o companie trebuie sa fie
de calitate ridicata, si am invatat ca desi consultanta costa, lipsa de consultanta costa si mai mult”, le-a spus Dragos Anastasiu participantilor la conferinta.
Bogdan Ion (EY Romania) a afirmat ca el crede ca antreprenorii romani au ajuns la un anumit nivel al maturitatii, nivel la care acestia pot lista companiile lor pe bursa.
“Cred ca piata AeRO va aduce multe lucruri noi in Romania. Din perspectiva pregatirii listarii, acesta este un proces complex si este foarte important momentul cand antreprenorii decid sa se listeze. La acest
moment, vad listarea ca un factor diferentiator intre companiile antreprenoriale, dar si ca o etapa pentru acestea de a tinti pozitia de lider de piata sau de a trece la extindere regionala”, a afirmat Bogdan Ion.
Cristi Badea le-a povestit participantilor cum a inceput povestea Mavenhut in urma cu sase ani si cum s-a dezvoltat in acesti ani, dar si despre cum s-au dezvoltat in ultimii ani canalele de finantare pentru
companii.
Sfaturile unei legende Wall Street pentru antreprenorii romani
Sursa: DailyBusiness