In ultimul secol, alimentatia oamenilor a devenit tot mai diversificata, aparand o serie de produse si preparate alimentare menite sa rezolve nevoia de noi gusturi si de o nutritie cat mai echilibrata. O mare parte dintre acestea sunt produse pe baza de carne – un aliment deosebit de important de-a lungul istoriei. In prezent, Europa este al doilea producator de carne de porc si al treilea producator de carne de vita din lume, ceea ce face ca industria carnii sa fie o ramura esentiala in industria alimentara a Uniunii Europene. Importanta acesteia, atat din punctul de vedere economic, cat si al rolului pe care il joaca in alimentatia de zi cu zi, este motivul major pentru care calitatea si gustul alimentelor din carne trebuie sa indeplineasca cele mai inalte standarde.
UE are o politica foarte stricta de siguranta alimentara care se aplica uniform in toate tarile membre si care are drept scop atat protejarea sanatatii europenilor, cat si asigurarea unor inalte standarde de calitate in beneficiul consumatorilor. In anul 2000, s-au pus bazele unui sistem integrat pentru siguranta alimentara, unul dintre pasi fiind infiintarea EFSA – Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor. In cadrul acestui sistem s-a stabilit un set de principii privind productia si procesarea alimentelor pe baza de carne. O alta schimbare majora a fost lansarea unui sistem de supraveghere care acopera toate etapele procesului de productie: de la furaje la controlul sanatatii animalelor, al conditiilor de igiena si microbiologie din timpul productiei, procesarii, etichetarii, depozitarii, transportului si distribuirii in magazine. De asemenea, producatorii sunt in prezent obligati sa tina o evidenta stricta a distributiei, a furnizorilor si clientilor, astfel incat sa se asigure identificarea produsului si originii sale (trasabilitate), iar in cazul in care se descopera o problema la loturile de produse, sa se poata lua rapid masuri in vederea retragerii de pe piata a acestora.
Atentia acordata sigurantei alimentare porneste inca de la animalele care furnizeaza materia prima, acestea fiind supuse periodic unor controale veterinare complexe. Substantele folosite la tratarea acestora sunt atent selectate si testate in prealabil. In plus, in perioada de gestatie a animalelor destinate consumului, substante precum hormonii sau antibioticele sunt interzise intrucat pot afecta mai tarziu sanatatea consumatorilor.
In cadrul tarilor membre UE, etichetarea produselor din carne se face dupa reguli clare si foarte stricte, fiind obligatorii informatii precum tipul de carne, provenienta si locul unde a fost produsa, preparata si ambalata, precum si data de expirare. In acest fel, se asigura corecta informare a consumatorilor, acestia stiind ce anume cumpara si consuma.
Siguranta alimentara este o problema importanta, greselile aparute in timpul procesului de productie/procesare/distributie putand avea consecinte dintre cele mai grave. In acest sens, in ultimii ani s-au facut eforturi considerabile in vederea stabilirii unor norme si sisteme de supraveghere care sa asigure calitatea superioara a produselor si, implicit, sa protejeze sanatatea consumatorilor.
Federația Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare
Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.
Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.