Soluţia contra aglomerării de birouri: Investitori destul de puternici să deschidă noi poli imobiliari

Concentrarea de clădiri de birouri din jurul pasajului bucureştean Pipera, care a devenit în ultimii ani coşmarul corporatiştilor, va avea o alternativă doar dacă apar pe piaţă investitori imobiliari destul de puternici să deschidă noi poli de dezvoltare, este de părere Mihnea Şerbănescu, directorul general şi proprietarul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Intersecţia dintre Blvd-ul Barbu Văcărescu şi Şos. Pipera găzduieşte în acest moment în jur de 30.000 de corporatişti, iar numărul lor este aşteptat să crească la peste 50.000 până în 2020.

„Există o nemulţumire a oamenilor care lucrează în zona Pipera, dar există şi soluţii, iar una dintre acestea este multipolarizarea. Toată lumea este de acord că polul din Nord e aglomerat. Polul din Vest (care se conturează în zona Orhideea n.red.) astăzi este în regulă, dar mâine nu ştim cum va mai fi pentru că şi acolo sunt anunţat foarte multe proiecte. Vectorul de investiţii al IKEA, un investitor orientat pe termen lung, a pariat pe multipolarizare şi iese acum pe piaţă cu un proiect la Timpuri Noi care, poate, acum 3-4 ani nu se justifica“, a declarat Mihnea Şerbănescu.

Vastint, divizia imobiliară a grupului suedez Inter IKEA, a început anul acesta construcţia speculativă a primelor două clădiri de birouri, dintr-un total de trei, în cadrul complexului Timpuri Noi Square, care urmează a fi livrate în primul trimestru din 2017. Această primă etapă presupune un cost de dezvoltare de circa 50 mil. euro, sumă care include şi valoarea terenului.

„Cred că proiectul IKEA din Timpuri Noi va avea capacitatea de a genera o tendinţă spre multipolarizare. Piaţa reacţionează la lipsa de infrastructură, însă ai nevoie de companii de talia IKEA pentru a stabili un nou pol de dezvoltare în oraş“, subliniază reprezentantul DTZ.

În ceea ce priveşte noul pol imobiliar care se conturează în zona pasajului Basarab, unde şi Vastint este prezentă cu un proiect de birouri, acesta a devenit noua atracţie a oraşului. În această zonă sunt în construcţie încă două proiecte mari de birouri. Forte Partners, compania antreprenorilor Ionuţ Dumitrescu, Johny Jabra şi Geo Mărgescu, construieşte o primă clădire de birouri pe o parte din fosta fabrică de pâine Spicul, iar austriecii de la CA Immo au început de curând construcţia a două turnuri de birouri pe o fâşie din aceeaşi fabrică.

Un aspect care ar putea ajuta la deschiderea unor noi puncte de dezvoltare imobiliară pe harta Bucureştiului ţine de democratizarea deciziilor de mutare a sediilor de companii, cele care închiriază spaţiile construite.

„Vrei să ai o afacere eficientă? Trebuie să ai oameni buni. Ca să ai oameni buni trebuie să le oferi satisfacţie. O componentă foarte importantă a gradului de satisfacţie este distanţa între birou şi locuinţă, pentru că omul modern pune accept pe viaţa personală. În trecut, erau situaţii în care toţi angajaţii locuiau în Berceni şi Militari, iar cei trei manageri în Pipera şi ei decideau ca birourile să fie în Pipera. Acum este exact pe dos“, conchide Şerbănescu.

Sursa: capital.ro