Numarul grupurilor de firme romanesti a fost in 2012 de 5.689, in timp ce cele de multinationale erau de aproape sase ori mai multe, respectiv 31.718, din care majoritatea controlate din strainatate, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
"In Romania, in anul 2012, au fost identificate 37.407 grupuri de intreprinderi, din care 5.689 de grupuri rezidente si 31.718 de grupuri de intreprinderi multinationale (102 controlate din interior, respectiv 31.616 controlate din strainatate)", se arata intr-un comunicat al INS.
Majoritatea grupurilor de intreprinderi rezidente sunt constituite din doua sau trei intreprinderi.
In anul 2012, 15% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau doua sau trei intreprinderi.
Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert, industria prelucratoare sau constructii.
Totodata, cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (28%), industria prelucratoare (14%) si constructii (11%).
Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), industria prelucratoare (11%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%) si constructii (10%).
In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania (18%), Italia (10%) sau Olanda (10%).
Raportat la ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (8%), in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (4%) si in sectiunea activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2%).
Subgrupurile de intreprinderi controlate din Italia domina in industria prelucratoare (6%), in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (1%) si in distributia apei si salubritate, gestiunea deseurilor, activitati de decontaminare (1%).
In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda, 3% se regasesc in industria prelucratoare, 1% in sectiunea informatii si comunicatii si 1% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor.
Sursa: DailyBusiness