Stocul modern de spatii logistice si industriale era de 1,8 milioane mp la sfarsitul anului 2014. Aproximativ 53% din aceste spatii sunt in Bucuresti (950.000 mp). Livrarile de spatii noi au fost anul trecut minime si au fost inregistrate in afara Capitalei. In 2015, livrarile de spatii noi vor depasi 200.000 de mp. Cele mai relevante dezvoltari vor fi in Bucuresti – 80.000 mp, Timisoara – 82.000 mp si Ploiesti – 22.000 mp, potrivit DTZ Echinox.
La finalul lui 2015, stocul de spatii logistice si industriale va fi cu 12% mai ridicat fata de 2014 si va depasi 2 milioane mp.
Cererea de spatii industriale si logistice a fost de 209.000 mp, aceasta fiind cea mai mare valoare inregistrata in ultimii 5 ani. In comparatie cu 2013, aceasta a crescut cu 37%. In Bucuresti, volumul tranzactiilor a fost de 71.000 mp, reprezentand mai mult de o treime din totalul cererii, in timp ce in Timisoara volumul inchirierilor a reprezentat aproximativ 50% din totalul tranzactionat. Activitatea de pre-inchiriere a insumat 95.000 mp si a fost inregistrata in afara capitalei, preponderent in Timisoara.
Cele mai mari tranzactii de inchiriere au fost in Timisoara, Bucuresti si Ploiesti. In Timisoara, Continental a preinchiriat 45.000 de mp in Timisoara Airport Park, in timp ce TT Electronics a semnat pentru o extindere de 20.000 de mp in Olympian Park. In Bucuresti, Rhenus Logistics a inchirat 14.000 de mp in Mercury Logistics Park, iar in Ploiesti Lidl a inchiriat aproximativ 11.000 de mp in Ploiesti West Park. Per ansamblu, suprafata medie solicitata pe parcursul anului a fost de 4.000 de mp, chiriasii preferand sa adopte o strategie de expansiune precauta, in etape.
Mare parte a cererii de spatii logistice si industriale a venit din partea companiilor care activeaza in sectorul productiei, in special auto, cu 48% din totalul cererii, urmat de companiile de logistica – 19% si retail – 12%.
"Cererea pentru spatii industriale si logistice a crescut considerabil in 2014 si ne asteptam ca si anul acesta sa urmeze acelasi trend. Romania este o tara atractiva din punctul de vedere al pozitiei geografice strategice – la granita de Est a Uniunii Europene, al climatului politic si economic stabil si al fortei de munca extrem de competitive. Observam o efervescenta a cererii si un interes dinamic al companiilor din diverse segmente de a se extinde sau de a-si crea noi unitati pe teritoriul Romaniei", spune Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox.
Datorita nivelului redus de livrari, rata spatiilor vacante a urmat un trend descendent, atat in Bucuresti cat si in tara. La sfarsitul anului 2014, rata medie de neocupare a spatiilor logisitice si industriale din Romania era de 7%. In Bucuresti, aceasta se situeaza in jurul valorii de 8%, in timp ce in orasele regionale este de 5%. Regiuni precum Cluj, Brasov, Oradea sau Pitesti nu inregistreaza spatii vacante la finalul lui 2014.
"Disponibilitatea spatiilor a scazut considerabil anul trecut si ne asteptam la o noua etapa de dezvoltare a pietei spatiilor logistice si industriale in urmatorii ani. In 2014 au fost miscari importante la nivel investitional, ceea ce indica un apetit extrem de ridicat al marilor jucatori de a continua dezvoltarile in Romania. De asemenea, dezvoltatorii vor incepe sa construiasca speculativ, mai ales in Bucuresti, dat fiind optiunile extrem de limitate de spatii compacte de depozitare clasa A cu suprafata de peste 10.000 de mp. Tot pentru anul acesta, ne asteptam si la tranzactii de terenuri avand ca destinatie logistica, retailul sau productia. Companiile interesate in achizitii vor avea drept strategie consolidarea operatiunilor si vor beneficia de flexibilitate in planurile lor viitoare de expansiune", mai spune Rodica Tarcavu de la DTZ.
Nivelul chiriei prime nu a inregistrat schimbari. Chiriile prime pentru unitatile de clasa A cu o suprafata de minimum 5.000 de mp sunt cuprinse in intervalul 3,6 - 3,9 euro/ mp/ luna. Pentru unitati cu suprafete sub 5.000 de mp, nivelul chiriei este usor mai ridicat. Pentru spatiile de clasa B, chiriile variaza intre 2,5 si 3 euro/ mp/ luna. Chiriile nete efective sunt cu 10 - 20% mai mici, cea mai intalnita metoda de motivare a chiriasilor fiind oferirea de luni gratuite corelata cu durata contractuala si suprafata inchiriata.
DTZ gestioneaza 3,3 miliarde de metri patrati si 63 miliarde dolari in volum de tranzactii la nivel global, pentru clienti institutionali, din sectorul public, corporate si privat.
Timisoara si Ploiesti, vedetele provinciei la constructia de spatii industriale
Sursa: Dailybusiness