Programul de lucru de 8 ore pe zi a ramas neschimbat din perioada in care Henry Ford l-a introdus prima data in fabrica sa de automobile. Acum, americanii lucreaza chiar si mai mult, cam 8,7 ore pe zi, dar petrec o parte din timp cu email-uri, sedinte si Facebook, neefectuand la propriu sarcini de serviciu. Este timpul sa regandim programul de lucru zilnic?
In Suedia, programul de lucru de 6 ore pe zi este adoptat deja de tot mai multe companii.
"Programul de lucru de 8 ore pe zi nu este atat de eficient pe cat s-ar crede”, spune Linus Feldt, CEO al dezvoltatorului suedez de aplicatii pentru smartphone-uri Filimundus.
"Sa ramai concentrat pe o anumita sarcina de lucru timp de 8 ore este o provocare uriasa. Pentru a face fata, trebuia sa luam tot felul de mici pauze pentru a face programul de lucru mai suportabil. In acelasi timp, era dificil de gestionat timpul petrecut in afara job-ului. Am fi vrut sa petrecem mai mult timp cu familia si cei dragi, sa invatam lucruri noi sau sa facem mai mult sport. Am vrut sa gasesc un echilibru intre cariera si viata personala", adauga Feldt.
Filimundus a adoptat de anul trecut un program de lucru de sase ore pe zi, care nu a afectat rezultatele companiei. Sefii de echipa doar i-au rugat pe angajati sa nu mai intre pe retele de socializare si au redus numarul de sedinte.
"Cred ca acum le e mai usor angajatilor sa se concentreze mai bine asupra sarcinilor de serviciu si inca le ramane suficienta energie atunci cand pleaca de la birou", apreciaza CEO-ul companiei suedeze.
El considera ca oamenii pun acum mai mult pret pe timp decat pe bani. "Sunt convins ca tot mai multi oameni vor opta pentru mai mult timp liber, decat pentru un salariu mai mare. Trecand la un program de lucru de 6 ore am demonstrat ca investim in angajati. Pentru a avea o companie de succes, este necesar ca angajatii tai sa fie fericiti", conchide Feldt.
Filimundus nu este singura companie privata din Suedia care a adoptat un program de lucru de sase ore. De asemenea, se incearca implementarea unui astfel de program si in cadrul sectorului public.
Brath, un alt startup din domeniul tehnologiei, a facut aceasta tranzitie inca de acum 3 ani. In urma trecerii la un program zilnic mai scurt, gradul de retentie a personalului a crescut, precum si usurinta de a recruta noi angajati.