In Top 20, sunt 18 companii straine si doua romanesti, cu capital de stat. Niciuna cu capital privat romanesc
Cele mai mari 20 de companii din economia romaneasca detin 12% din cifra de afaceri a tuturor companiilor, care se ridica anual la circa 250 mld. euro, iar topul este dominat de societati active in industria energetica. Astfel, 11 din cei mai mari 20 de jucatori provin din industria de petrol, gaze sau electricitate. Acest top este obtinut pe baza datelor din „Anuarul de business al Romaniei - Cei mai mari jucatori din economie 2014“, realizat pentru al noualea an consecutiv de ZF.
Cel mai tanar primar din tara si-a scos comuna din Evul Mediu cu bani europeni. A investit 10 mil. euro in infrastructura si utilitati, care au atras investitori straini
Satele si comunele romanesti au inghitit in ultimii 7 ani investitii de aproape 5 miliarde de euro, desi nu se vede. Aproape jumatate dintre romani nu au apa curenta si canalizare si sunt spectatorii unor investitii nereusite. Exista insa comunitati in care ajutorul european e vizibil si aduce prosperitate. La Dudestii Noi, in Timis, oamenii au inteles ca sta in puterea lor sa traiasca civilizat, dupa decenii ca in Evul Mediu. Alin Nica, primarul comunei Dudestii Noi: "La 23 de ani am fost cel mai tanar primar din tara. Am avut poate energia si nebunia tinereasca de a ma baga cu capul inainte in ceva ce era extrem de dificil de realizat, sa iei o comuna de la zero, sa nu ai angajati, sediu si nici macar scaun unde sa stai". Mai multe pe www.incont.ro
Vinul rosu, printre cele mai bune investitii ale secolului XX
Investitiile in vinuri au fost de-a lungul secolului XX mai profitabile decat cele in active precum obligatiunile guvernamentale sau operele de arta si chiar timbrele, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetatori de la universitatile Cambridge, din Marea Britanie, HEC din Paris si Vanderbilt din SUA. Investitorii cu fler de pe piata vinurilor de soi au putut inregistra marje medii de profit de 4,1% pe an intre 1900 si 2012, potrivit ZF.
Impozitul pe constructii: cea mai recenta durere de cap a contribuabilului
Data de 26 mai 2014 reprezinta termenul pana la care trebuie declarat impozitul pe constructii, introdus de la 1 ianuarie 2014. Tot pana la aceasta data trebuie platita prima rata a impozitului. Desi normele de aplicare au fost aprobate, modul de aplicare a impozitului ramane ambiguu, noteaza Capital.
Petrom a crescut salariile cu 7% si a acordat o prima de 1.500 de lei pentru fiecare angajat
OMV Petrom, singurul producator de petrol si gaze din Romania, a majorat salariile tuturor angajatilor la data de 1 mai si a anuntat salariatii ca vor fi acordate suplimentar o serie de prime, potrivit unor surse apropiate situatiei. Prima de 1.500 de lei brut va fi acordata si in anul 2015, celor care vor mai lucra in companie si vor avea contract individual de munca, iar prima care va fi acordata anul viitor se ridica la 3.500 de lei, scrie Economica.net
Dealer Skoda si Seat: A fost un prim trimestru cum nu am mai avut din 2008
Avia Motors, unul dintre cei mai mari dealeri Skoda din Bucuresti, se asteapta anul acesta la vanzari in crestere cu aproximativ 30% fata de anul trecut, la 1.000 de unitati, a declarat pentru Wall-street.ro Cristian Chirciu, director vanzari Avia Motors. “Anul acesta a inceput foarte bine, a fost un prim trimestru cum nu am mai avut din 2008 incoace. Piata auto ma astept sa creasca anul acesta cu 10%. In ultima luna, a demarat si programul Remat, iar persoanele fizice au inceput sa cumpere masini. La flote vanzarile au mai crescut, modelele care au prins cel mai bine au fost Skoda Octavia, Rapid si Fabia, iar la Seat modelele Toledo si Ibiza”, a spus Chirciu.
General Electric promite ca Alstom va ramane o companie franceza dupa preluare
GE promite ca va mentine in Franta operatiunile din domeniul energiei nucleare ale Alstom, companie pe care incearca sa o preia intr-o tranzactie de 17 miliarde de dolari care a fost intampinata cu opozitie politica si ingrijorari privind intentiile grupului american. "Vom raspunde revendicarilor legitime ale guvernului ca divizia de energie nucleara sa ramana o operatiune franceza, ca drepturile de proprietate intelectuala sa ramana franceze si ca exporturile sa fie protejate", a declarat la un post de radio directorul GE Franta, Clara Gaymard, potrivit Bloomberg.
Miliardarul Porosenko triumfa in alegerile din Ucraina
Ucrainenii au fost chemati la urne duminica pentru desemnarea presedintelui tarii, un scrutin care s-a desfasurat in contextul conflictului separatist din est. Miliardarul Petro Porosenko se claseaza pe primul loc in scrutinul prezidential din Ucraina, cu 54,26%, conform celor mai recente sondaje. Porosenko a declarat ca prioritatile sale sunt sa "puna capat razboiului" si sa conduca tara pe calea "integarii europene", transmite Bloomberg.