In prima jumatate a acestui an, utilizatorii de internet fix din Romania au generat un trafic total de download si upload de 2,6 milioane TB, cu un consum mediu lunar per utilizator de 101 GB, potrivit ANCOM.
"Acest consum a fost posibil in contextul cresterii continue a conexiunilor la internet fix cu viteze superioare de transfer de date, Romania avand cea mai buna viteza maxima medie de acces la internet fix din Europa”, a declarat Catalin MARINESCU, Presedintele ANCOM.
Potrivit celui mai recent Raport de date statistice publicat de ANCOM, la 30 iunie 2016 romanii accesau internetul fix folosind 4,3 milioane de conexiuni in banda larga, 56% dintre acestea permitand viteze de peste 100Mbps.
Evolutia internetului fix
Statisticile ANCOM pentru 30 iunie 2016 arata o crestere anuala de 5% a conexiunilor la internet fix in banda larga din Romania, pana la un numar de 4,3 milioane conexiuni. Dintre acestea, mai mult de jumatate (56%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel putin 100Mbps, 31% sunt conexiuni care permit viteze best-effort intre 10Mbps si 100Mbps si doar 13% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.
Cu o viteza maxima medie de acces la internet de 84,2 Mbps inregistrata de conexiunile de acces la internet, Romania este cea mai bine plasata tara europeana, conform Raportului publicat de Akamai privind starea internetului in trimestrul II 2016.
Internet urban vs. rural
Raportul ANCOM evidentiaza o crestere usor mai mare a numarului de conexiuni instalate in mediul rural, cu 5% (pana la 1,2 milioane conexiuni), in comparatie cu evolutia celui din mediul urban de +4% (pana la 3,1 milioane conexiuni) fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In ceea ce priveste distributia vitezelor furnizate pe medii de resedinta, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel putin 100 Mbps, se afla in mediul urban: din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,3 milioane se afla in zone rurale. Rata de penetrare la nivel de gospodarii a atins 53% la nivel national, respectiv 67% la nivel urban si 35% la nivel rural.
Infrastructura de internet fix
Datele prelucrate de Autoritate mai arata ca infrastructura de internet fix de banda larga, care face posibila in Romania conectarea la internet la rate mari de viteze transfer, inregistreaza cresteri anuale semnificative pe segmentul conexiunilor FTTH, de aproape 70%, atingand la jumatatea acestui an nivelul de 570.000.
Astfel, pe fondul modernizarii retelelor de fibra optica si al investitiilor operatorilor in tehnologii FTTH, scad cu 6% conexiunile xDSL si cu aproape 4% cele care utilizeaza legaturi de acces la utilizatorul final prin cablu UTP/FTP, acestea din urma avand in continuare cea mai mare pondere (49%) in numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga din Romania.
De asemenea, este de remarcat si faptul ca o crestere importanta, de 66% fata de 30 iunie 2015, au inregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezinta din ce in ce mai mult o alternativa in zonele fara acoperire cu retele fixe de internet.
Evolutia telefoniei fixe
Romanii vorbesc tot mai putin la telefonul fix, traficul de voce generat in primul semestru al acestui an scazand cu aproximativ 14% comparativ cu primul semestru al anului 2015, pana la valoarea de 1,7 miliarde de minute. In medie, s-a vorbit lunar 1 ora si 7 minute de pe o linie de acces, cu 11% mai putin fata de primul semestru al anului trecut, un apel avand o durata medie de 3 minute si 7 secunde.
Atat numarul de abonati, cat si numarul de linii telefonice au inregistrat scaderi usoare, de aproximativ 1%, ajungand la valoarea de 3,7 milioane de abonati, respectiv 4,2 milioane de linii. La 30 iunie 2016, rata de penetrare a telefoniei fixe la nivel de locuitori era de 21%, iar la nivel de gospodarii inregistra valoarea de 46%.
Raportul ANCOM de date statistice
Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru semestrul I 2016 este realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016 si este disponibil pe site-ul Autoritatii