TVA la alimente scade de la 24% la 9%, de astazi. Care sunt produsele care se vor ieftini si ce economii vor face romanii

TVA la alimente scade de la 24% la 9%, de astazi. Care sunt produsele care se vor ieftini si ce economii vor face romanii

De la 1 iunie mancarea ar trebui sa coste mai putin, pentru ca TVA-ul scade de la 24 la 9% la produse alimentare si bauturi fara alcool.

Marile magazine au furat deja startul si au inceput sa taie preturile, in timp ce micii comercianti asteapta ziua de luni. Langa pretul vechi apare si cel nou, calculat cu TVA de 9%.

Daca ne pregatim pentru un gratar si vrem sa cumparam un kilogram de pasta de mici, unul de coaste si altul de pulpa dezosata vom vedea ca datorita scaderii TVA economisim 10 lei. Suficient cat sa cumparam 1,5 kg de rosii pe care sa le folosim, de exemplu, la salata.

Hipermarketurile au inceput deja sa taie preturile la multe produse alimentare, inainte de Rusalii, cand multi cumparatori au liber si isi fac aprovizionarea.

Pentru ca oamenii sa vada cu cat s-a ieftinit fiecare produs, la raft sunt doua preturi: langa cel vechi a aparut si cel rezultat prin scaderea TVA-ului de la 24 la 9%. Magazinele mai mici abia acum se pregatesc sa schimbe preturile.

In ultimele zile autoritatile au facut mai multe controlale dupa ce au aparut zvonuri ca unele magazine au umflat preturile pentru ca dupa scaderea TVA sa le poate aduce la nivelul initial.

Pentru ce produse scade TVA

Cota redusa de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, cu exceptia pestilor ornamentali vii, lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, alte produse comestibile de origine animala, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cota redusa de TVA se mai afla cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mate si mirodenii, cereale, cu exceptia celor destinate insamantarii, produse ale industriei moraritului, malt, inulina, gluten de grau, seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala grasimi alimentare prelucrate, preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% vor beneficia si zaharurile si produsele zaharoase, cacao si preparatele din cacao, preparatele pe baza de cereale, de faina sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, bauturile de otet, reziduurile si deseurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rasini si alte seve si extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizata ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice si organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotararii privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cota redusa de TVA de 9% se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti.

De exemplu, un producator agricol care vinde fructe catre un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La randul sau, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinatie ulterioara vor avea fructele livrate: alimente, materie prima pentru dulceata, compoturi sau productia de alcool.

Sursa: Incont.ro