Nivelul redus al educatiei financiare din Romania este reflectat de locurile pe care le ocupa tara noastra in UE in functie de PIB, locul 17, si PIB pe locuitor, locul 27-28, la o populatie de 20 de milioane de locuitori, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
"Dupa populatie, suntem pe locul sapte, dupa PIB-ul total suntem a 17-a tara, iar dupa PIB-ul pe locuitor, pe toate cele trei categorii (PIB-ul pe locuitor, PIB-ul la paritatea puterii de cumparare standard si PIB-ul pe locuitor la nivelul consumul efectiv), aici suntem pe ultimele locuri 27 - 28, din 28 de tari", a precizat Vasilescu, in cadrul evenimentului "Educatia financiara: investitie in viitorul societatii".
El a dat si un exemplu concret. "Romania are 20 de milioane de locuitori, Finlanda - 5 milioane de locuitori. Finlanda are un PIB de 200 de miliarde de euro, iar Romania - 130 de miliarde de euro. Ei impart 200 de miliarde de euro la cinci milioane de locuitori, noi impartim 130 de miliarde la 20 de milioane de locuitori. Aceasta nedreptate ne-o facem singuri prin lipsa noastra de educatie financiara", a mai spus consilierul guvernatorului BNR, citat de Agerpres.
El a adaugat ca Banca Nationala nu are date concrete referitoare la nivel educatiei financiare din Romania, dar "un lucru este cert". "Dupa date relative, acest nivel este scazut, educatia financiara este slaba in scoala, este si mai slaba la nivelul populatiei si rezultatele arata ca sunt foarte multe lucruri despre lumea financiara pe care populatia nu le stie.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, cel mai recent studiu realizat de Banca Mondiala arata ca gradul de cunostinte economice si financiare din Romania, masurat pe o scara de la 0 la 100 se situeaza la nivelul de 31.
Vasilescu: Educatia financiara slaba se vede in nivelul PIB/locuitor
Sursa: DailyBusiness