Cum sa faci un plating ingrjit

Indiferent cat de bine ar fi gatita o mancare, daca farfuria nu este cea potrivita, mancarea poate arata groaznic. Cand ai dubii, alege intotdeauna farfurii albe. Farfuriile albe nu concureaza vizual cu mancarea pe care le servesti. Secretul este ca ele ofera contrastul, facand culorile mai luminoase si texturile mai interesante. (Poti afla multe lucruri si secrete de plating de pe CulinaryOn.ro). Din acest motiv, farfuriile albe sunt alegerea standard pentru bucatarii din restaurantele din intreaga lume. Forma farfuriei nu conteaza atat de mult, dar culoarea acesteia este baza pentru ca o mancare sa arate bine si platingul sa fie cel putin ingrijit. Acestea fiind spuse, exista exceptii. Daca ai un set de farfurii speciale cu un model sau o anumita schema de culori, este bine sa il folosesti. Doar asigura-te mai intai ca farfuriile comleteaza optic mancarea pe care o serviti in loc sa va fure atentia. Nu uita sa iei in considerare restul mesei. Cutitele, paharele si servetele de masa vor spori aspectul general al farfuriei de pe masa.
Vizualizeaza farfuria finita. Ia in considerare modul de prezentare a portiei principale in raport cu garniturile laterale. Fie ca e o felie de placinta, carne sau orice altceva, gandeste-te unde va arata cel mai bine pe farfurie, alaturi de celelalte elemente ale felului prezentat. Ia in considerare si modul in care obtii cel mai bun impact - aspectul si simetria sunt toate afectate de amanunte precum daca alimentele sunt taiate subtire, gros sau lasate intregi. Vei prinde foarte repede ideea desple ceea ce merge si e prefect sa imprumuti idei de plating de la restaurantele tale preferate.

Gandeste bine dimensiunile portiunilor. Nu pune prea multa mancare pe farfurie. Umple numai doua treimi din fiecare farfurie cu mancare. Restul farfuriei trebuie sa ramana gol. Spatiul negativ va oferi contrast alimentelor, facandu-le sa arate si mai apetisant. In cazul in care fafuria este incarcata cu alimente, mancarea insasi nu va arata ca fiind placuta din punct de vedere vizual. Mentine-ti in minte dimensiunile standard de servire si incearca sa pui doar cantitatea potrivita a fiecarei portii.

Ca regula generala, jumatate din alimentele de pe farfurie ar trebui sa fie compuse din legume, un sfert ar trebui sa fie alcatuit din carne sau alta proteina, iar ultimul sfert ar trebui sa fie alcatuit din feluri bogate in carbohidrati.

Incepe sa faci platingul mancarii din centrul vasului si mergi spre margini, astfel incat mancarea sa fie centrata in mijlocul farfuriei.

Urmeaza regula proportiilor. Sa ai un numar impar de elemente pe o farfurie este mai atragator din punct de vedere vizual decat daca farfuria are un numar par. Se creeaza in acest mod impresia ca bucata de hrana centrala este incadrata de celelalte. Tine cont de faptul daca trebuie sa pui diferite tipuri de mancaruri sau mai mult de o bucata din aceeasi mancare. De exemplu, daca ai la masa creveti, alege sa pui 3 sau 5 bucati in loc de 4.

Joaca-te cu texturi diferite. Crearea unui contrast de textura este o modalitate buna de a atrage ochiul. Prea multe alimente moi sau crocante pe o farfurie le fac sa para comune, ca o mancare de cantina, dar o combinatie de doua, una crocanta si una moale este delicioasa si mult mai apetisanta vizual.