Este o zi incarcata in care exista multe lucruri de facut in jurul fermei: de cultivat, de arat, etc. Cu toate acestea, observi brusc ca indicatorul de temperatura indica o valoare mai ridicata decat temperatura normala. In acest moment este intelept sa opresti functionarea tractorului si, daca nivelul de temperatura nu este la nivelul maxim al acestuia, efectueaza o verificare rapida a zonei motorului pentru a detecta eventualele scurgeri sau alte probleme evidente, apoi revino repede pentru a porni motorul oprit.
Tractoarele mai vechi nu vor avea dispozitive de inchidere in siguranta. Tractoarele noi controlate computerizat vor avea alarme sonore si, in multe cazuri, aceste comenzi vor inchide automat motorul cand sunt prezente temperaturi mari.
Sistemul de racire al unui tractor cuprinde mai multe componente. Exista un radiator, un ventilator, o pompa de apa, un furtun radiant inferior, un furtun radiator superior, un termostat si un lichid care curge prin motor, la radiatorul care este racit si apoi recirculat inapoi in motor.
Primul pas in diagnosticarea unei probleme de supraincalzire este de a te asigura ca in radiator exista suficient lichid. Acest lucru poate fi verificat prin cautarea in containerul de preaplin. Daca este umplut si nu exista blocaj de la radiator in recipientul de supraincalzire, motorul trebuie lasat sa se raceasca. Odata racit, capacul radiatorului trebuie indepartat si radiatorul trebuie verificat pentru lichid.
Daca exista o lipsa de lichid, atunci trebuie identificata cauza deficitului. Un furtun radiant inferior si superior deteriorat poate fi schimbat. Clemele de pe sistem pot fi stranse sau schimbate.
Pentru lipsa de lichid, ar trebui sa existe scurgeri vizibile in jurul componentei defecte, fie furtunurile, fie un radiator scurs, fie pompa de apa este sparta. Daca nu exista scurgeri vizibile si lipseste lichidul de racire, aceasta poate indica o garnitura deteriorata a capului cilindrului, care permite fluidului fie sa curga in motor, fie sa fie tras in camera de combustie, ars si apoi epuizat.
Termostatul, un dispozitiv simplu, este situat direct in calea lichidului care curge. Contine un disc bi-metalic, care se deschide atunci cand este scufundat in lichid de temperatura ridicata si se inchide atunci cand temperatura fluidului se reduce sub un nivel predeterminat. In mod tipic, majoritatea termostatelor vor esua intr-o maniera deschisa, permitand astfel o racire mai degraba decat o incalzire opusa.
O modalitate simpla de a testa termostatul este sa il pui intr-un recipient cu apa si sa pui recipientul pe plita. Pe masura ce temperatura apei ajunge la punctul de fierbere, termostatul trebuie sa inceapa sa se deschida. Daca nu, atunci trebuie schimbat. Poti gasi piese de schimb, piese pentru utilaje agricole pe pagina web www.ayfpieseagricole.ro.