Aeroporturile europene sunt cele care fac legatura intre pasagerii romani si destinatiile lor, unele dintre cele mai aglomerate dintre acestea fiind Heathrow (Londra), Charles De Gaulle (Paris) si Frankfurt (Germania).
Potrivit Tripsta, romanii calatoresc din ce in ce mai mult, iar deplasarile lor includ, de multe ori, schimbarea zborurilor, lucru care se intampla de obicei pe aeroporturile europene cele mai tranzitate. In Europa, cele mai aglomerate aeroporturi din punct de vedere al traficului de pasageri sunt Heathrow (Londra) – cel mai aglomerat din Europa si al treilea cel mai aglomerat din lume, Charles de Gaulle (Paris) – al doilea din punct de vedere al aglomeratiei in Europa, Frankfurt (Germania), Istanbul – Ataturk (Turcia) si Amsterdam-Schiphol (Olanda), potrivit datelor Airports Council International[1].
In randul celor mai aglomerate aeroporturi europene se regasesc si Madrid (Spania), London - Gatwick (Marea Britanie), Munchen (Germania), Fiumicino – Roma (Italia), si Barcelona (Spania)
Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti – a treia cea mai mare crestere din Europa in ceea ce priveste numarul de pasageri. Sibiu – crestere de doua cifre
In Romania, Bucurestiul este principalul hub pentru zborurile nationale si internationale, lucru care s-a reflectat intr-o crestere de peste 15% a numarului de pasageri. In consecinta, aeroportul Henri Coanda s-a clasat al treilea pe plan european atunci cand vine vorba de cresterea traficului in randul aeroporturilor care deserves intre 5 si 10 milioane de pasageri. Principalul aeroport bucurestean a fost surclasat de Milan si Porto si a devansat Heraklion si Berlin Schonefeld.
Conform Companiei Nationale de Aeroporturi Bucuresti, Henri Coanda a inregistrat trafic record in primul trimestru al anului curent, respectiv 1.8 milioane de pasageri – in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada in 2014 – si peste 21.000 de aterizari si decolari de zboruri. Pe aeroport opereaza 31 de linii aeriene care asigura transportul pasagerilor catre 70 de destinatii.
Un al doilea aeroport romanesc, Sibiu, a avut o crestere de doua cifre in ceea ce priveste traficul de pasageri. Clasat de ACI Europe[2] in grupul aeroporturilor cu sub cinci milioane de pasageri pe an, Sibiu a inregistrat o crestere de 36.1%, aflandu-se in top dupa Chania, Mikonos, Thessalonik si Santorini/Thira.
La nivelul Uniunii Europene, traficul de pasageri a crescut cu 6% in primele trei luni ale anului curent, Romania fiind una dintre tarile a carei crestere a fost de doua cifre, similar cu Grecia, Ungaria si Croatia, dar si Irlanda, Portugalia si Belgia, potrivit datelor ACI Europe.
Patru din cele mai bune aeroporturi din lume se afla in Europa
Patru dintre cele mai bune aeroporturi din lume se afla in Europa, dupa cum indica un studiu bazat pe voturile pasagerilor si realizat de Skytrax pentru World Airport Awards[3].
Ierarhizand aeroporturile din punct de vedere al satisfactiei calatorilor, topul este dominat de aeroportul Changi din Singapore (care asigura legatura catre 200 de destinatii, administreaza 5.000 de sosiri si plecari pe saptamana, pentru 80 de linii aeriene internationale). Aeroportul din Munchen, al doilea cel mai aglomerat din Germania, se claseaza pe pozitia a treia in topul aeroporturilor cu cele mai bune servicii din lume. Cu conexiuni catre destinatii din intreaga lume, 150 de magazine si peste 50 de restaurante, aeroportul ofera o multitudine de variante pentru petrecerea timpului dintre zboruri.
Aeroportul din Zurich este al doilea aeroport european ales in randul celor mai bune din lume de catre pasageri, este cel mai mare aeroport din Elvetia si principalul hub pentru Swiss International Air Lines.
Heathrow (Londra), cunoscut drept cel mai aglomerat din Marea Britanie si Europa si al treilea cel mai aglomerat din lume, este si el prezent in topul celor mai bune aeroporturi din lume, in care mai figureaza, ca alegere a pasagerilor, Amsterdam-Schipol (Olanda), tranzitat anul trecut de 55 de milioane de pasageri.
Despre Tripsta
Agentie de turism online (OTA) inovativa, Tripsta este cea mai mare OTA din Europa de Sud-Est si se regaseste in topul 5 al companiilor europene de profil. Compania are operatiuni in peste 40 de piete si birouri la Atena, Bucuresti, Moscova, Varsovia, Istanbul si Sao Paulo.
Prin intermediul site-ului sau, Tripsta le ofera calatorilor access la zboruri accesibile si asigurari de calatorie peste tot in lume. Totul a inceput in 2005, cu lansarea Travelplanet24, divizia elena a tripsta, cand CEO & Co-fondatorul, Philipp Brinkmann, & Co-Fondatorul Kristof Keim, au decis sa dezvolte un sistem de rezervari online si aplicatii web innovative pe piata de nisa a calatoriilor online dinGrecia. La inceputul lui 2010, Travelplanet24 a luat decizia strategica de a intra pe noi piete europene prin brandul Tripsta. De atunci, Tripsta a pus accentul pe brand building, inovatie, tehnologie si expansiune.
[1] Airports Council International (ACI), singura asociatie internationala a aeroporturilor, cu 590 de membri din randul autoritatilor aeroportuare, care opereaza 1.850 de aeroporturi in 173 de tari.
[2] ACI EUROPE este divizia europeana a Airports Council International (ACI). ACI EUROPE reprezinta peste 460 de aeroporturi din 45 de tari europene. In 2013, membrii sai au administrat 90% din traficul aerian commercial din Europa, primind peste 1.7 miliarde de pasageri, 16.8 milioane de tone de marfa si circa 20.8 milioane deplasari de aeronave.
[3] The World Airport Awards – lansat in 1999, cand Skytrax a lansat prima editie a sondajului rivind satisfactia clientilor aeroporturilor. Studiul a colectat, in 2014-2015, 13.02 de formulare completate de catre pasageri. Sondajul Acopera 550 de aeroporturi din intreaga lume.