Comunicat de presă
1 decembrie 2021
Începând cu 1 decembrie 2021 inserăm 6 milioane de semințe de mesteacăn în hârtie reciclată manual. Începând cu 1 Martie 2022 plantăm împreună cu tine ceea ce am creat: 1 milion de mărțișoare plantabile. Acestea conțin semințe de mesteacăn, semințe de trifoi roșu și flori de lavandă. Pentru reîmprietenire cu natura. Faptă cu faptă, resădim împreună lumea fiecăruia.
La fiecare mare sărbătoare, a devenit firesc sa luăm “ceva” din NATURĂ (flori, crengi de salcie, sânziene, brazi, vâsc etc.), să folosim și să aruncăm, pierzând semnificația și armonia între a lua și a da. Însămânțăm - simplul gest, făcut de miliarde de mâini, mii de ani. Gestul de recunoaștere a Naturii, de conectare cu ea, de sărbătorire a ei și implicit a noastră. Adevărata sărbătorire.
De ce hârtie plantabilă? Orice efect are o cauză.
Dispariția pădurilor, indiferent de cauze și de originea locului, are repercusiuni asupra întregului: micro și macro. Schimbările climatice anunțate în grafice alarmante s-au materializat, le resimțim în noi și în jurul nostru tot mai acut.
4000 de m2 de pădure transformă anual o cantitate de dioxid de carbon coincidentă cu emisiile produse de o mașină pe o distanță de aproape 42 de milioane de kilometri. Aceeași suprafață de pădure produce suficient oxigen pentru susținerea vieții a 18 oameni într-un singur an.
O tonă de hârtie salvată echivalează cu 17 copaci netăiați, economisirea a 26000 de litri de apă, 4000 de kw de energie și 240 de litri de combustibil.
42% din numărul total de copaci tăiați sunt folosiți în fabricarea hârtiei. S-a presupus o scădere a consumului de hârtie prin amploarea evoluției eletronice. Nu s-a întâmplat. Prognoza este că cererea de hârtie se va dubla până în 2030.
În cadrul summitului COP26, noiembrie 2021, 110 lideri mondiali au promis să oprească despăduririle până în 2030, dar au blocat administrativ opțiunea. Cele două săptămâni de summit din Glasgow sunt importante la nivel global în privința redresării climei, dar înfăptuirea depinde de alegerea fiecăruia. Indiferența, ca și dorința de a acționa, ne afectează pe toți.
În 20 de ani de lucru ritmic am păstrat în viață 2500 de copaci, reciclând 125 de tone de deșeuri de hârtie, am înflorit peste 500 000 000 de semințe de flori.
Dragoș Grasu // prieten // Atelierul de carte
Noi, oamenii de la Atelierul de carte, vă chemăm să ne recunoaștem și să vă alăturați! Prietenia ne-a adus împreună, ne dă putere, am creat un site nou și un proiect săditor. Toate cu dor de prietenie față de Natură, Om, Viață. 6 milioane de semințe de mesteacăn pentru conștientizarea că suntem parte din întreg. Un vis devenit posibil din prea plinul poftei de viață. Participă, plantează, contribuie la prietenia dintre Om și Natură!
Răzvan Supuran // hârtier // Atelierul de carte
Fapt: Plantăm împreuna 6 milioane de semințe de mesteacăn. O sămânță pentru fiecare an al vieții omului pe planetă.
Premise: Am dărâmat pentru a construi. False relații, false bucurii, false câștiguri - cu sine-mi.
Rezultate: familia, o echipă de oameni, relaționare în firescul prieteniei, un loc al vieții, o lucrare continuă. Viață născută, nu făcută.
Poetică: E vremea să însămânțăm pentru a continua. Când ești încolțit, germinează!
Mărțișorul este fapta unui sens
https://atelieruldecarte.ro/martisor-plantabil-2022/
De 2 decenii experimentăm rețete de hârtie manuală. Astfel am definitivat rețeta hârtiei reciclate manual, ce se poate planta. Este un produs ecologic, reciclabil, sustenabil.
Fibrele de celuloză din pasta de hârtie se combină în mod firesc cu seminţele. Nu se intervine în mod artificial cu nicio substanţă liant. Textura hârtiei este specială, seminţele rămânând vizibile. Hârtia cu seminţe poate rezista peste ani în această formă, dacă este ferită de umiditate.
Simbol vegetal, hârtia devine prin excelență suportul semințelor, care fac posibilă minunea trecerii de la viața embrionară la cea activă. Ele vor germina în condiții specifice de căldură și umiditate, putând fi plantate cu tot cu hârtie.
Anul acesta am ales, în premieră, să inserăm semințe de copaci în hârtia manuală. Am oscilat între mai multe soiuri. Privind curgerea firească a pașilor, mesteacănul aproape că a venit singur înspre noi, potrivindu-se cel mai bine cu ceea ce căutam, intuiam, ne doream. Așa că l-am acceptat cu bucuria inimii.
Arbore cu frunze căzătoare, de talie medie, mesteacănul argintiu sau alb (Betula pendula) își primește numele de la scoarța albă de pe trunchi. Specie pionier, este unul dintre primii copaci care răsare și se dezvoltă în zone sterpe sau afectate de incendii. Multe specii de insecte, păsări și animale se întâlnesc în mestecăniș; tipul de coroană deschisă și lumina reflectată de scoarță permite altor specii de arbuști și plante să se dezvolte în jurul lui. Iubitor de lumină, se dezvoltă inclusiv în mediu urban, tolerând aerul poluat. Rata de germinare a semințelor este de 60%, în condiții specifice.
Îndrăgit de oameni, mesteacănul se regăsește în tradițiile din întreaga lume. Copac magic, simbolizează inițiativa, regenerarea, purificarea, grația și feminitatea, puterea și stabilitatea, adaptabilitatea.
Tu și eu
În armonia lui a fi, a face completează și-ți arată cu cea mai mare transparență unde te plasezi în întreg. Fapta este singurul factor cuantificabil în mod real pentru orice alegere cu tine în tine, în interior și, extins, în exterior, în lume. Ce fac eu te influențează pe tine, ce faci tu ajunge la mine. Eu și tu alcătuiesc împreună. Promite-ți că vei planta! Faptă cu faptă, resădim împreună lumea fiecăruia.
Cine suntem?
Un grup de prieteni, îndrăgostiți de natură, puși pe fapte: hârtierul, creativul, antreprenorul, culegătorul de plante, directorul, editorul, lucrătorul – copii, burlaci, mame, tați, bunici. În căutare de prieteni acordați cu ei înșiși la dinamica vieții.
Despre Atelierul de carte
Atelierul de carte este un proiect al asociației Ordinul Manufacturierilor. După ani de faceri în Muzeul Național al Țăranului Român, Atelierul de carte s-a mutat într-un cătun în munții Apuseni. Pentru a transforma în realitate visul cu care a început.
Răzvan 0728516800 // Carmen 0749020199
www.atelieruldecarte.ro