19 Ianuarie 2023 - Mai mulți copii din București proveniți din familii cu dificultăți financiare au șansa de a descoperi tainele programării și roboticii, grație cursurilor gratuite puse la dispoziție de academia de programare MindHub București - Unirii. Copiii sunt beneficiari ai Centrului Comunitar Generații din București, un proiect al Fundației Regale Margareta a României, prin care 50 de elevi din medii defavorizate beneficiază de sprijin școlar și participă la diverse ateliere menite să le dezvolte aptitudinile, cu implicarea voluntarilor seniori.
Timp de o lună, copiii de la Centrul Generații au acces gratuit la tehnologie și robotică adaptate vârstei lor. Vor învăța prin joc, socializare și testare cum îi poate ajuta tehnologia astăzi, dar și în viitor, atunci când vor începe să își construiască o carieră.
Roboțeii Dash și Dot deschid porțile tehnologiei
Programul cuprinde 4 ateliere de programare prin joacă, oferite copiilor cu vârste cuprinse între 6-14 ani. În cele 4 întâlniri, copiii vor cunoaște roboții din cadrul academiei de programare MindHub București – Unirii și vor lucra împreună pentru a li se dezvolta spiritul de echipă. Primele ateliere de programare au avut loc săptămâna trecută, la sediul Centrului, din Sectorul 6, unde Dash și-a făcut mulți prieteni printre micii beneficiari ai programului. Roboțelul prietenos i-a condus pe copii prin fascinanta lume a roboticii și le-a arătat cum își pot construi viitorul, făcând primii pași în descoperirea programării.
”Toți copiii trebuie să aibă acces la informații și resurse necesare dezvoltării! De aceea ne implicăm în cauze care susțin educația și creșterea copiilor într-un mod sănătos și echilibrat. Scopul acestei acțiuni este acela de a le oferi copiilor din medii defavorizate o perspectivă asupra tehnologiei, care poate însemna pentru ei o șansă de viitor. În egală măsura vrem să arătăm ca tehnologia poate fi accesată indiferent de startul pe care îl ai în viață, că talent se poate găsi oriunde și că aceasta este o investiție în generațiile viitoare”, a declarat Corina Zamșa, fondatoarea academiei MindHub București - Unirii.
”Prin colaborarea cu MindHub – București, copiii beneficiari ai centrului nostru se bucură să descopere lumea roboticii și a programării prin intermediul jocului. Aceștia își exersează și își dezvoltă abilități precum gândirea strategică, planificarea, vizualizarea, într-o manieră inovatoare. Credem că această experiență reprezintă startul pentru o șansă la un viitor în care copiii noștri să aibă acces la tehnologie și la oportunitățile pe care aceasta le-o poate oferi, atunci când familia nu le poate asigura financiar astfel de posibilități de creștere. La Centrul Generații, împreună cu partenerii noștri, încercăm să deschidem copiilor ușile către informații de actualitate, eficiente pentru lumea în care trăiesc”, declară și Victoria Crețu-Mitrofan, coordonator al Centrului Comunitar Generații din București.
MindHub, clubul minților creative
Metodele de învățare și inițiere în tainele programării folosite de MindHub sunt adaptate în funcție de vârstă. Astfel, grupele de 6-7 ani se familiarizează cu termeni ca „program”, „mediu de programare sau „algoritm”, în timp ce programează comportamentul roboților și creează animații interesante. Grupele de copiii mai mari încep să aprofundeze conceptele principale din domeniul programării și să creeze jocuri interesante în diferite medii de programare.
Rețeaua MindHub a dezvoltat de-a lungul timpului o abordare inovatoare menită să-i ajute chiar și pe cei mici să înțeleagă concepte de programare și manipulare a roboților. Aici, în grupuri restrânse și prin joc, copiii își dezvoltă aptitudini tehnice esențiale pentru locurile de muncă ale viitorului, în care programarea și manipularea roboților vor de interes.
MindHub folosește un program special conceput pentru a-i ajuta pe copii să avanseze în gândirea logică și analitică, precum și în abilitățile tehnice, prin utilizarea unor metode inovatoare de învățare bazată pe proiecte. Învățând specificul programării și al codării, ei ajung să-și extindă setul de abilități în multe feluri. În primul rând, folosesc logica pentru a urmări abordările folosite în programare, ceea ce duce inclusiv la o creștere semnificativă a abilităților lor de rezolvare a problemelor, iar apoi învață cum să-și îmbunătățească abilitățile tehnice specifice domeniului IT.
Părinții interesați să-și înscrie copiii la o lecție demonstrativă se pot programa pe website-ul MindHub - https://mind-hub.ro/demo
Despre MindHub
MindHub este o rețea internațională de academii de programare pentru copii și adolescenți. Rețeaua a pornit în Bulgaria, extinzându-se în Europa și SUA, în sistem de franciză. În prezent, MindHub operează peste 40 de centre din nouă țări: România, Bulgaria, Belgia, Finlanda, Estonia, Macedonia, Danemarca, Olanda și SUA.
Cursurile rețelei folosesc o diversitate de instrumente, jocuri și medii, care îi ajută să învețe cu mult interes. Printre acestea se numără Minecraft, Dash & Dot, Sphero, Scratch, Tynker, Hopscotch, Micro:bit, Roblox, KODU și HTML, CSS și Python - pentru adolescenți.
__________________________________
Despre Fundația Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României este o organizație neguvernamentală de elită care contribuie la dezvoltarea României prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de 33 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Centrul de zi Generații din București asigură asistență socială și sprijin educațional copiilor din medii defavorizate într-o manieră practică, inovativă și eficientă, fiind un centru mentor pentru abordarea intergenerațională. Elementul distinctiv al Centrului Generații îl reprezintă stimularea schimbului de experiențe între copii și vârstnici și desfășurarea activităților educaționale împreună. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în cadrul a 45 de centre sociale din întreaga țară. Mai multe detalii despre programele Fundației sunt disponibile pe www.frmr.ro.