Frații Roca, proprietari și bucătari-șefi ai renumitului restaurant El Celler de Can Roca și The Macallan, unul dintre cele mai admirate whisky-uri single malt din lume, s-au alăturat într-un nou proiect – o experiență artistică în care timpul și amprenta sa se află sub lumina reflectoarelor.
Conceptul TIME CAPTURED EXPERIENCE a fost folosit pentru lansarea noii ediții limitate The Macallan Masters of Photography. Campania a fost creată împreună cu renumitul fotograf, Steven Klein, care și-a propus să imortalizeze un moment în care degustând The Macallan, aroma acestuia să reușească să încetinească și chiar să oprească timpul. The Macallan împreună cu Steven Klein și frații Roca s-au reunit într-o sesiune creativă unde s-au lăsat inspirați să creeze o viziune asupra timpului.
Pentru prima dată laolaltă: The Macallan Master of Photography și maeștrii bucătari Joan, Josep și Jordi Roca. Proiectul TIME CAPTURED EXPERIENCE permite celor de la Macallan să transmită valorile noii ediții Masters of Photography, nu doar prin fotografie ci și dându-i viață prin arta culinară.
Evenimentul TIME CAPTURED EXPERIENCE ce reunește ideea de timp, whisky-ul și gastronomia de înalt rafinament a avut loc în data de 16 și 17 octombrie 2017 în celebrul restaurant El Celler de Can Roca din Girona, clasat ca cel mai bun restaurant din lume în anul 2013 și 2015. A fost propusă astfel o experiență prin care The Macallan și renumiții bucătari-șefi aduc un omagiu conceptului de timp, față de care au aceeași viziune și pasiune.
„Timpul nu se repetă. Ca și nașterea, timpul este viață și, ca și gustul și viața, nu poate fi prins și păstrat; este gustat și se evaporă și, poate, doar poate, într-o bună zi reapare într-o scurtă amintire.”
Josep Roca.
Timpul este un vector important în ambele domenii. Astfel în căutarea perfecțiunii, fie în crearea unui whisky extraordinar, fie în crearea unui preparat demn de unul dintre cele mai bune restaurante din lume, timpul este un concept flexibil.
Pentru creatorii The Macallan și frații Roca, timpul trebuie să interacționeze în mod liber cu elementele.Timpul este un ingredient-cheie în procesul creativ iar cele două părți implicate au decis să îi aducă acest tribut unic.
Astfel a fost conceput proiectul TIME CAPTURED EXPERIENCE - o experiență artistică și captivantă în care El Celler de Can Roca și The Macallan își prezintă interpretarea avangardistă și unică a timpului. Pentru această ocazie cei trei frați Roca au conceput un meniu de înalt rafinament, compus din 12 preparate care au permis invitaților lor să „guste” volatilitatea timpului, să observe și să savureze trecutul, prezentul și viitorul și să se bucure de moment, să-l oprească și să-l deguste.
Întregul proiect, de la concept până la experiența finală, va fi transpus într-un documentar care va ilustra modul în care The Macallan și frații Roca reușesc să transmită relația lor cu timpul și cum timpul își lasă amprenta asupra diferitelor ingrediente pe care ei le folosesc, în moduri diferite, pentru a obține rezultate excepționale.
THE MACALLAN RARE CASK, UN WHISKY SINGLE MALT CE POATE OPRI TIMPUL ÎN LOC
Evenimentul TIME CAPTURED EXPERIENCE vine sub umbrela proiectului The Macallan Master of Photography dezvoltat de The Macallan, care a atras colaborarea cu mai mulți fotografi faimoși. Astfel cea mai nouă ediție poartă semnătura lui Steven Klein. Renumitul fotograf și-a propus să imortalizeze printr-o fotografie în mișcare un moment în care degustând The Macallan Rare Cask, gustul și aroma acestuia să reușească să încetinească și chiar să oprească timpul.
În prima fază a campaniei, frații Roca au fost implicații în crearea unor cocktailuri, a unor tapas și a unor ingrediente pentru cocktailuri, păstrând atenția asupra trecerii timpului și impactului acestuia asupra vieții oamenilor.
Prin această nouă campanie globală, The Macallan continuă legătura cu domeniul fotografiei și al gastronomiei fine și afirmă faptul că printr-o degustare de Rare Cask poți simți cum timpul se oprește în loc.
NOTELE DE DEGUSTARE RARE CASK
Aroma Notele de fructe de pădure dulci și aroma de vanilie se dezvăluie primele. Urmează arome de fructe uscate. Fiind păstrat în butoaie de stejar, amintește de sălile de dans de altădată. Note de ghimbir caramelizat, dulce și încă proaspăt. Arome de felii de portocală ies în evidență împreună cu ușoare note de fum.
Palatin
Aromele persistente și dulcegi de mirodenii lasă loc unor note subtile de fum. Doar o clipă, de parcă nici nu au fost acolo. Ciocolată neagră, coajă de portocală. Arome de rășină de stejar, moale și texturată. Notele de fum de lemn pot fi simțite ulterior.
Finalul
Fin, prelung. Arome fine de fructe și note delicate de fum de lemn.
THE MACALLAN. PRODUCATORUL DE APROAPE DOUĂ SECOLE A UNOR WHISKY-URI EXEPTIONALE
Fondat în 1824, The Macallan este unul dintre cele mai admirate și premiate whisky-uri single malt din lume. Reputația sa se bazează pe calitatea extraordinară a whisky-ului cu un caracter distinctiv, o reputație fondată pe baza unui set de principii, denumite The Six Pillars. Obsesia calității este caracteristică The Macallan încă de când Alexander Reid a fondat distileria pe platoul de deasupra râului Spey, în nord-estul Scoției. Distileria e înconjurată de o proprietate de 150 de hectare, în inima cărora se află Easter Elchies House, un conac construit în 1700.
EL CELLER DE CAN ROCA, AVANGARDĂ ȘI TRADIȚIE TRANSFORMATĂ ÎN GASTRONOMIE DE ÎNALT RAFINAMENT
Votat de două ori Cel mai bun restaurant din lume (în 2013 și 2015), El Celler de Can Roca este un restaurant freestyle, dedicat avangardei. Bucătarul-șef Joan Roca, somelierul Josep Roca și cofetarul-șef Jordi Roca semnează angajamentul pentru excelență al restaurantului El Celler de Can Roca.
Filosofia celor trei se leagă de susținerea acțiunilor umanitare. În procesul creativ inspirația o găsesc între mediul rural, ingrediente tradiționale și știință. Cele mai cunoscute ghiduri de restaurante din lume sau critici culinari celebri recunosc realizările restaurantului El Celler de Can Roca obținute în cei 30 de ani de activitate. În 1995 au primit prima stea Michelin, a doua în 2002, iar a treia pe 25 noiembrie 2009. În 2017, încă deține trei stele Michelin.