Unde e sufletul? Cand se intoarce? De ce nu se mai intoarce? Sunt intrebarile pe care si le pune un copil atunci cand pierde pe cineva drag. Durerea copiilor trece de multe ori neobservata fiindca varsta si capacitatea lor de a-si gestiona emotiile ii impiedica de cele mai multe ori sa isi exprime sentimentele sau sa ceara clarificarile de care au nevoie. Atentia si grija pe care le primesc din partea apropiatilor in momentele acestea influenteaza in mod direct intelegerea evenimentelor, adaptarea si integrarea pierderii.
In Saptamana Internationala a Constientizarii Doliului la Copii – 19-25 noiembrie, Centrul Psihomedeor de Consultanta, Consiliere Psihologica si Psihoterapie lanseaza o serie de actiuni in directia constientizarii doliului la copii. Campania isi propune atat familiarizarea cu nevoile copiilor in perioada de doliu, cat si constientizarea importantei sanatatii emotionale a adultilor aflati in proximitatea acestora. Etapele acestei initiative includ:
1. In data de 19 noiembrie, in Ziua internationala a doliului la copii, sub egida Psihomedeor si sustinerea ONG-ului britanic, Children’s Grief Awareness Day, va fi derulata o campanie online de constientizare: “Sustinem copiii care vad viata in albastru”
2. In perioada 19 noiembrie - 5 decembrie vor fi organizate de Centrul Psihomedeor de Consultanta, Consiliere Psihologica si Psihoterapie workshop-uri si sesiuni de informare gratuite in 5 orase din tara, actiuni facilitate de Livia Caciuloiu si Alex Caciuloiu, psihoterapeuti cu experienta practica extensiva in psihoterapia doliului, precum si in organizarea si derularea programelor de sprijin pentru persoane care au pierdut un om drag din 2010. „In cadrul acestor workshop-uri ne propunem sa ajutam beneficiarii sa constientizeze doliul la copii, sa inteleaga modul in care acestia se manifesta, sa identifice diferentele intre manifestarile doliului la copii si la adulti, oferindu-le in acelasi timp instrumentele necesare pentru a sustine copii care sufera dupa o persoana draga” a declarat Alex Caciuloiu.
3. Colectarea si distribuirea de cadouri pentru copiii din centrele de plasament implicate. In dimineata de Mos Nicolae copiii care traiesc acut pierderea unui parinte sau separarea de familie vor avea o surpriza de la voluntarii proiectului care le vor oferi cadouri stranse special pentru ei pe parcusul campaniei de constientizare.
Proiectul este o initiativa a Centrului Psihomedeor de Consultanta, Consiliere Psihologica si Psihoterapie si este implementat voluntar de toate persoanele implicate. Persoanele interesate de sprijinirea acestui proiect pot gasi detalii pe blogul centrului www.psihomedeor.ro/blog sau ne pot contacta la adresa de email: [email protected]