Responsabilitatea pentru mediu revine generaţiei actuale. Ca să avem un viitor mai bun, nu avem altă şansă, în prezent, decât să educăm copiii şi tinerii în spiritul civismului şi să le imprimăm un comportament adecvat cu privire la păstrarea sănătăţii mediului înconjurător. Strigătul de ajutor al naturii pare mut şi neputincios, dar emite vibraţii puternice, care rezonează cu sufletul curat al tinerei generaţii, dispusă să mute şi munţii din loc. Energia lor trebuie canalizată astfel încât peste zeci de ani să nu fim îngropaţi în deşeuri.
ONG Mare Nostrum continuă, astfel, seria proiectelor prin care mobilizează resursa umană şi adresează o chemare pentru toate categoriile de vârstă de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.
În acest sens, organizaţia şi-a propus să dezvolte un program de educaţie pentru dezvoltare durabilă, să creeze abilităţi diferitelor grupuri ţintă pentru atingerea deziteratelor dezvoltării durabile în zona costieră românească şi să conştientizeze cca. 20 000 de persoane cu privire la importanţa dezvoltării durabile a zonei costiere româneşti şi a Mării Negre.
Una dintre activităţile cele mai importante înscrise în acest proiect este colectarea uleiului uzat. De la 1 noiembrie 2014, ONG Mare Nostrum a implicat unităţile de învăţământ constănţene într-un concurs cu premii pentru şcolile care colectează cea mai mare cantitate de ulei uzat. Premiul I constă în containere de colectare selectivă şi jocuri, pentru cei clasaţi pe locurile II şi III se va amenaja un spaţiu verde în jurul şcolii şi, de asemenea, vor primi şi jocuri, iar cel mai activ elev, din fiecare unitate de învățământ participantă, va primi un premiu special. Concursul se va desfăşura până pe 31 mai 2015.
Alte activităţi desfăşurate, cu succes, de ONG Mare Nostrum în 2014 au fost cele de colectare a datelor cu privire la capturile accidentale şi eşuările celor trei specii de delfini din Marea Neagră. Astfel, au avut loc 60 monitorizări terestre pe plajele de pe întreg litoralul. Acestea au fost efectuate atât de echipa Mare Nostrum împreună cu voluntarii, cât şi de "Reţeaua de voluntari pentru monitorizarea delfinilor", reţea formată din elevii din instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa, cu implicarea a peste 400 de elevi, coordonaţi de 25 cadre didactice, din 16 unităţi de învăţământ. Pe parcursul monitorizărilor au fost identificaţi 20 delfini eşuaţi, pentru fiecare fiind completată o fişă de observaţie.
Pe întreg parcursul anului trecut, au avut loc 47 de sesiuni de informare şi conştientizare la clasă, pe diverse teme de mediu, precum: "Conservarea delfinilor din Marea Neagră", "Marea Neagră şi importanţa protejării acesteia", "Problema deşeurilor marine pe litoralul Mării Negre" şi "Necesitatea colectarii uleiului vegetal uzat". Prin intermediul acestor sesiuni au fost informate 87 cadre didactice şi 1756 elevi din judeţul Constanţa.
Cu ocazia Zilei Intenaţionale a Mării Negre, am organizat, pentru unitaţile de învăţământ din judeţ, activitatea de Coastwatch (inventarierea numerică a deşeurilor prezente pe plajă), activitate la care au participat 18 unităţi de învăţământ, care au monitorizat sectoarele de plajă şi au implicat 35 cadre didactice, însoţite de peste 500 de elevi.
Din luna septembrie 2014, se organizează la sediul Mare Nostrum o tombolă de colectare a uleiului vegetal uzat (la 5 l de ulei vegetal uzat colectat se oferă 1 l de ulei bun de gătit), dedicată tuturor cetăţenilor, fiind colectaţi astfel, până în acest moment, 144 litri de ulei uzat.
Ne-am propus multe proiecte şi anul acesta, dar întotdeauna rezultatele ne-au întrecut aşteptările!
Proiectul “Educaţie pentru Marea Neagră” se desfăşoară pe o durata de 16 luni, din mai 2014 până în septembrie 2015, iar costurile sale totale se ridică la aproape 71.000 de euro, din care valoarea finanţării nerambursabile este de aprox. 64.000 de euro şi este finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Cecilia Pătrăhău
Responsabil PR/Fundraising
ONG Mare Nostrum
Address: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 3, bl. F17, sc. A, ap. 3, Constanta 900711
Phone/Fax: +40241/612422; +40341/407432
Mobile: +40740319631
E-mail: [email protected]
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
Pentru informaţii oficiale despre Fondul ONG în România accesaţi www.fondong.fdsc.ro.